FaH

ŠPANJOLSKA Štrajk učenika uoči novog mandata premijera Rajoya

Tisuće španjolskih učenika i zaposlenika obrazovnih institucija stupile su u srijedu u jednodnevni štrajk protestirajući protiv zakona i štednje u obrazovanju u trenutku kada bi konzervativni premijer Mariano Rajoy trebao dobiti novi četverogodisnji mandat te predstaviti proračun kojeg s nestrpljenjem čeka Bruxelles.

Sindikat učenika pozvao je u 50 španjolskih gradova roditelje da ne šalju djecu u školu izražavajuci nezadovoljstvo zakonom prema kojem ce od lipnja učenici stari između 15 i 18 godina morati prolaziti drugačiji način testiranja.

Iako je to navedeno kao glavni razlog izlaska na ulicu, prosvjednici spominju mjere štednje koje je Narodna stranka desnog centra počela provoditi od dolaska na vlast 2011. kada se zemlja nalazila u jeku gospodarske krize.

“Ukrali su nam novac poskupljenjem školarina te otpustili naše profesore. Studirati može samo onaj tko ima novac”, kaže Ana García, predsjednica sindikata učenika predvodeci prosvjed u centru Madrida.

Od 2012. godine ovo je 23. izlazak na ulice učenika, studenata i zaposlenika u obrazovanju.

Premijer Rajoy će u 18 sati zatražiti podršku parlamenta za novi mandat, a prvo glasovanje o njegovoj vladi održat će se u četvrtak. Nakon više od 300 dana neuspješnih pregovora između četiriju vodećih stranaka, Španjolska bi u subotu trebala dobiti novu vlast. Narodna stranka osvojila je najvise glasova na izborima u prosincu i lipnju, no nedovoljno za samostalno formiranje vlade. Sada je izgledna njena manjinska vlada jer je najveća oporbena stranka, stranka lijevog centra PSOE, najavila suzdržavanje od glasovanja.

Štrajk se održava u četiri pokrajine – Madridu, Andaluziji, Murciji i Baskiji – a podržavaju ga oporbene lijeve stranke Španjolska socijalistička radnička stranka (PSOE), Podemos i Ujedinjena ljevica.

Bruxelles čeka formiranje vlade te predstavljanje proračuna za 2017. u kojem traži uštedu od 5 milijardi eura kako bi Španjolska smanjila proračunski deficit u skladu sa zajedničkim limitom od 3 posto. Prosvjednici napominju kako bi to moglo značiti novi udar na javno obrazovanje.

Aktualni ministar obrazovanja Iñigo Méndez de Vigo iz Narodne stranke rekao je kako se prosvjed odvija “mirno bez negativnih posljedica”. “Kada dobijemo novu vladu bit će uvedene potrebne mjere. Donijet ćemo nacionalni pakt o obrazovanju koji će riješiti bitne stvari”, rekao je i pozvao na smirivanje strasti.

Španjolska je među zemljama EU s najvišom stopom prijevremenog napuštanja školovanja, a Méndez de Vigo je naveo podatak da je ta stopa pala s 26,3 na 19,7 posto. Europski statistički ured Eurostat objavio je travnju podatak da je lani 20 posto mladih u dobi od 18 do 24 godine prekinulo obrazovanje, odnosno nije nastavilo studirati ili formirati se, što je dvostruko više u odnosu na prosjek EU-a.

Komentiraj