ŠPANJOLSKA: Sánchez prihvatio mandat za sastavljanje vlade

Španjolski premijer Pedro Sánchez, čiji je lijevi centar PSOE osvojio najviše glasova na izborima u studenome, no nedovoljno za samostalno formiranje vlade, prihvatio je mandat za sastavljanje vlade kojeg mu je dao kralj Felipe VI.

Time se obvezao formirati koalicijsku vladu pa će najvjerojatnije u siječnju izići s prijedlogom vlade u parlament, gdje će zastupnici glasati o njoj.

Kralj Filip VI u srijedu je završio dvodnevne razgovore s vođama parlamentarnih stranaka kako bi vidio je li moguće sastaviti vladu. Mandat je dao Sánchezu jer je osvojio najviše glasova na izborima i jer mu je rekao kako vjeruje u mogućnost sastavljanja koalicijske vlade.

Detalje dosadašnjih pregovora s potencijalnim partnerima Sánchez nije objavio poručivši kako je potrebna diskrecija kako bi oni uspješno završili.

Sánchez će idući tjedan otpočeti novu seriju sastanaka sa stranačkim liderima budući da je dosad uspio dogovoriti koalicijsku vladu jedino s lijevim Unidas Podemosom, što mu nije dovoljno za formiranje vlade.

„Španjolska nema vremena za gubljenje“, rekao je Sánchez, 47-godišnji ekonomist, u obraćanju medijima u Madridu.

„Naš prijedlog je da buduća vlada bude jasno progresivna, ojačana sporazumom kojeg smo postigli s Unidas Podemosom. Ona će se zasnivati na dijalogu“, dodao je.

Razgovori s ostalim strankama mogli bi potrajati tjednima prije nego u parlamentu bude održano glasanje o Sánchezovoj vladi. Njegova Španjolska socijalistička radnička stranka (PSOE) na prijevremenim izborima u studenome dobila je 120 zastupnika u parlamentu s 350 mjesta. Za formiranje vlade potrebno je 176 mjesta. Prijevremeni izbori bili su održani nakon što PSOE, nakon slične pobjede u travnju, nije uspio formirati vladu.

PSOE trenutno pregovara s Katalonskom republikanskom ljevicom (ERC), najvećom strankom za neovisnost Katalonije, koja ima 13 zastupnika, a od koje se nada podršci za stvaranje velike lijeve koalicije. O malim regionalnim strankama moglo bi ovisiti formiranje vlade.

Sánchez će u ponedjeljak razgovarati i s liderom konzervativne Narodne stranke, najveće oporbene stranke. Od njega bi mogao zatražiti suzdržavanje od glasanja kako bi Španjolska dobila vladu.

Ne uspiju li pregovori o sastavljanju vlade, Španjolci bi iduće godine morali izaći na pete parlamentarne izbore u zadnjih pet godina. PSOE i Narodna stranka izmjenjuju se na vlasti posljednja četiri desetljeća, no 2015. su se, zbog visoke nezaposlenosti i korupcijskih skandala, na političkoj sceni pojavile tri nove stranke narušivši tradicionalno dvostranačje.

Od tada Španjolska ne uspijeva dobiti stabilnu većinsku vladu. Uspije li Sánchez, bit će to prva koalicijska vlada od uvođenja demokracije 1978.

Komentiraj