Šef španjolske Socijalističke stranke Pedro Sanchez rekao je u utorak navečer da su propali pregovori za formiranje vlade lijevog centra i ocijenio je neizbježnim održavanje novih izbora u Španjolskoj koja je politički blokirana 4 mjeseca.

“Prisiljeni smo na ponavljanje izbora”, rekao je Sanchez nakon što ga je primio kralj Felipe VI., kojem je rekao da nema dovoljnu podršku za imenovanje, a odgovornost za to pripisao je prije svega  stranci Podemos.

U utorak ujutro mala regionalna lijevo orijentirana stranka Compromis predložila je dogovor Socijalističkoj stranci za formiranje koalicijske vlade s drugim snagama lijevog centra, uključujući Podemos i Ujedinjenu ljevicu (Izquierda unida, ekolo-komunisti).

Ali Socijalistička stranka i dalje odbija koaliciju i predlaže socijalističku vladu, u kojoj bi bili “neovisni” koje predlažu druge stranke.

Kralj bi u utorak navečer trebao okončati konzultacije sa španjolskim političkim čelnicima. Četiri mjeseca nakon parlamentarnih izbora 20. prosinca i bez kandidata koji bi dobio povjerenje parlamenta, Felipe VI. bi mogao najaviti odluku o raspuštanju parlamenta 2. svibnja i održavanje novih izbora u lipnju.

“Iglesias nikada nije želio socijalističkog predsjednika vlade u palači Moncloa”, rekao je Sanchez o šefu Podemosa, Pablu Iglesiasu. “Iglesias je zatvorio vrata”, rekao je i optužio ga da je dodao ‘pojas za spašavanje’ dosadašnjem šefu konzervativne vlade Marianu Rajoyu.

Komentiraj