Španjolska bez dogovora o Gibraltaru prijeti otkazivanjem summita o Brexitu

Pixabay

Španjolska je u petak zaprijetila otkazivanjem europskog susreta na vrhu koji se u nedjelju treba održati u Bruxellesu i na kojemu se treba potvrditi dogovor o istupanju Ujedinjenog Kraljevstva iz Europske unije, ako ne dobije “jamstva” o budućnosti Gibraltara nakon Brexita.

Taj je zahtjev posljednja zapreka jednoglasnom prihvaćanju globalnog dogovora na nedjeljnom sastanku pošto su pregovarači finalizirali “ugovor o istupanju” i “političku izjavu” u kojoj se ugrubo ocrtavaju veze Londona i EU-a nakon Brexita.

“Ne bude li dogovora (o Gibraltaru), jasno je što će se dogoditi, Europsko vijeće najvjerojatnije se neće održati”, rekao je u petak u Havani španjolski premijer Pedro Sanchez ocijenivši da “jamstva nisu dovoljna” i da Španjolska zato “zadržava veto na dogovor o Brexitu”.

Madrid traži da napismeno dobije pravo na veto na sve buduće pregovore u vezi s budućnosti Gibraltara, britanske enklave na jugu Španjolske koja na nju polaže pravo suvereniteta.

Španjolski državni tajnik za europske poslove Luis Marco Aguirano koji je u petak stigao u Bruxelles zatražio je “pisano” jamstvo. “Tražili smo da Britanci objave taj tekst” prije sumita, rekao je novinarima.

Komentiraj