Španjolska premašila tri milijuna oboljelih od koronavirusa

Španjolska je u utorak premašila 3 milijuna oboljelih od koronavirusa i više od 63 tisuće umrlih, izvijestilo je španjolsko ministarstvo zdravstva.

U zemlji s 47 milijuna stanovnika posljednjih je dana došlo do ublažavanja širenja zaraze pa su neke pokrajine poput Katalonije i Baskije ublažile mjere, no situacija je i dalje zabrinjavajuća. U utorak je preminulo 766 osoba, što je najveći dnevni broj smrtnih slučajeva još od travnja.

Od kada je prije godinu dana pandemija zahvatila Španjolsku inficiralo se 3.005.487 stanovnika od čega je umrlo njih 63.061.

U posljednja dva tjedna je dijagnosticiran koronavirus kod 630 osoba na 100.000 stanovnika, što je 37 manje nego dan ranije no Španjolska je još u situaciji ekstremnog rizika prema ocjeni njene zdravstvene službe.

Pacijenti s koronavirusom zauzimaju 42 posto kreveta na odjelima hitne njege, što stvara pritisak na zdravstveno osoblje i bolničke kapacitete.

U Baskiji otvaraju kafići i restorani

U utorak je Viši sud pravde Baskije, autonomne pokrajine na sjeveru, usvojio zahtjev udruga restorana i kafića pa će oni smjeti nanovo otvoriti vrata, ali do 20 sati navečer i uz 50 posto kapaciteta.  U dijelovima označenima kao rizičnima takvi objekti su bili zatvoreni.

Od ovoga tjedna je u Kataloniji produženo radno vrijeme ugostiteljskih objekata a u nedjelju će se održati regionalni parlamentarni izbori.

Svaka od 17 autonomnih pokrajina samostalno uvodi mjere sukladno situaciji na svom području. U glavnom gradu Madridu sve je otvoreno a kafići i restorani smiju raditi do 21 sat. U gradu se smiju okupljati najviše četiri osobe .

 

Komentiraj