Španjolski ministar vanjskih poslova Alfonso Dastis rekao je u utorak kako je izraelsko ubijanje palestinskih prosvjednika “potpuno neprihvatljivo” te je pozvao tu bliskoistočnu zemlju da prestane koristiti prave metke u suzbijanju prosvjeda.

“Mi smo pozvali na zaustavljanje korištenja sile, posebno prekomjerne sile, te da se prekine ubijanje i ranjavanje. Smatramo da ovo nije način kako djelovati”, rekao je Dastis novinarima u južnom španjolskom gradu Sevilli. Ondje se nalazi na jednoj konferenciji.

Upitan smatra li da je Izrael koristio proporcionalnu silu kojom je ubio 58 Palestinaca, Dastis je rekao da je “nasuprot prosvjedima ponekad potrebno razviti silu no ograničenu”. “Ne može se koristiti vatreno oružje i uzrokovati smrt. Ovo je potpuno neprihvatljivo”, izjavio je.

Palestinci su prosvjedujući protiv otvaranja izraelskog veleposlanstva u Jeruzalemu krenuli prema izraelskoj granici, a izraelski vojnici su bacali suzavac i pucali na njih te su ubili 58 osoba a 2.771 ranili.

Komentiraj

FOTO:EPA/LUCA PIERGIOVANNI
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.