Španjolska ponudila Trumpu posredovanje u razgovorima s EU-om

EPA/MICHAEL REYNOLDS / POOL

Španjolski premijer Mariano Rajoy ponudio je u telefonskom razgovoru novoizabranom američkom predsjedniku Donaldu Trumpu posredovanje u razgovorima u Europskoj uniji, Latinskoj Americi, Bliskom istoku i sjeveru Afrike, priopćio je u srijedu ured španjolskog premijera.

Madrid vjeruje kako bi mogao postati ekskluzivni sugovornik Washingtona u odnosima s EU-om, nakon što će to mjesto izgubiti London poslije Brexita. Na ruku mu ide i hladniji odnos Berlina i Pariza s novom američkom administracijom. Španjolska također nudi Trumpu svoje veze s Latinskom Amerikom, iako je još uvijek nepoznat odgovor SAD-a nakon zategnutih odnosa s Meksikom zbog izgradnje zida na granici.

Rajoy i Trump u utorak navečer su, kako se doznaje, razgovarali telefonski petnaest minuta, pet manje nego je predviđeno, a španjolski premijer mu je rekao kako želi razviti dobre odnose.

“Sa stabilnom vladom i gospodarstvom koje raste po stopi većoj od 3 posto, Španjolska ima najbolje uvjete postati posrednik u razgovorima Sjedinjenih Država”, rekao je 61-godišnji predsjednik španjolske vlade desnog centra.

Rajoy je u listopadu dobio novi četverogodišnji mandat, čime je završila desetomjesečna politička neizvjesnost u Španjolskoj, nakon što četiri najveće stranke nisu uspijevale formirati vladu poslije izbora. Narodna stranka desnog centra, na vlasti od 2011., sada ima manjinsku vladu. Zemlja se istovremeno oporavlja od višegodišnje gospodarske krize, no s drugom po veličini stopom nezaposlenosti EU, nakon Grčke.

Španjolski ministar vanjskih poslova Alfonso Dastis rekao je u siječnju kako Španjolska ove godine želi iskoračiti i preuzeti važnu ulogu u poslovima EU-a. Kao zagovornik čvršće integracije EU-a namjerava stati uz bok ostalim velikim zemljama, Njemačkoj, Francuskoj i Italiji. Rajoy je tako, po priopćenju, rekao Trumpu kako “će idućih mjeseci ojačati proces europske integracije” unatoč izlasku Ujedinjenog Kraljevstva.

Priopćenje Bijele kuće znatno je kraće od onoga iz ureda španjolskog premijera te se ograničava na poruku kako su Rajoy i Trump “potvrdili snažan bilateralni savez u nizu pitanja od zajedničkog interesa”, ne navodeći detalje. Spominje tek “napore u eliminiranju ISIL-a”.

Jedina tema koju su obje strane jasno naznačile jest savezništvo u NATO-u. U ožujku bi se u Bruxellesu trebao održati sastanak tog vojnog saveza, na kojem će prisustvovati i jedni i drugi. Iz ureda španjolskog premijera je spomenuta važnost zajedničkih vojnih baza na jugu Španjolske, pored gradova Cadiza i Seville, sudjelovanje španjolske vojske u obuci iračke vojske te uska suradnja obavještajnih službi.

Prema navodima Bijele kuće Trump je i u razgovoru s Rajoyem kazao kako je važno da svi saveznici sudjeluju u troškovima obrane, što je poruka koju je prenio i u ranijim razgovorima s francuskim predsjednikom Francoisom Hollandeom, talijanskim premijerom Paolom Gentilonijem i s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel.

Rajoy je preko društvene mreže Twitter napomenuo kako je razgovor s Trumpom bio “srdačan”. “Mi smo zemlje saveznice”, napomenuo je.

Trump i Rajoy telefonski su razgovarali tijekom prosinca, prije nego li je Trump postao predsjednik 20. siječnja ove godine. Španjolski ministar vanjskih poslova Dastis još uvijek nije razgovarao s novim američkim državnim tajnikom Rexom Tillersenom, no oni bi se mogli susresti na sastanku ministara vanjskih poslova zemalja okupljenih oko organizacije G-20 u Bonnu za osam dana.

Komentiraj