EPA/ZIPI

Španjolska oporba traži prijevemene izbore

Opstanak španjolske manjinske vlade postao je upitan nakon što su u petak oporbene stranke zatražile prijevremene izbore, samo dan nakon što je vladajuća Narodna stranka desnog centra osuđena za korupciju.

Najveća oporbena stranka, Španjolska socijalistička radnička stranka (PSOE), sazvala je u parlamentu glasovanje o povjerenju vladi u čemu bi je idući tjedan mogle podržati ostale oporbene stranke.

„Sazvat ćemo izbore, što prije“, poručio je Pedro Sánchez, lider lijevog centra PSOE koji u parlamentu ima 84 zastupnika od njih ukupno 350.

Narodna stranka je u četvrtak osuđena za nelegalno financiranje od 1999. do 2005. godine te joj je sud naložio plaćanje novčane kazne od 245.492 eura. To je dio presude poznate kao slučaj „Gürtel“ u kojem je 29 poduzetnika i političara osuđeno za udruživanje u mrežu preko koje su poduzetnici financirali Narodnu stranku a za uzvrat dobivali političke usluge i poslove na javnim natječajima. Na zatvorske kazne su osuđeni bivši stranački blagajnik i bivša ministrica zdravstva. Narodna stranka premijera Mariana Rajoya tvrdi da je nedužna te je najavila žalbu.

Ta je stranka u jeku gospodarske krize 2011. smijenila s vlasti PSOE a sada ima manjinsku vladu koju podržavaju 134 zastupnika. Na vlasti je ostala prije dvije godine zahvaljujući podršci stranke centra Građani. No taj mali partner okrenuo je leđa premijeru.

„Tražit ćemo od Mariana Rajoya da sazove izbore u idućim tjednima“, rekao je u petak José Manuel Villegas Rivera, generalni tajnik Građana. „Odbije li to, spremni smo podržati glasovanje o povjerenju vladi i tako omogućiti sazivanje novih izbora“, dodao je.

Aktualna vlada ima madat do 2020. godine a prema posljednjim anketama na tim bi izborima pobijedila stranka Građani. Narodna stranka i PSOE mijenjaju se na vlasti posljednja četiri desetljeća.

„Vrijeme je za glasanje o povjerenju vladi kojim bi se iz ureda maknulo Rajoya“, poručio je preko Twittera Pablo Iglesias, vođe formacije Unidos Podemos koja ima 67 zastupnika.

Time su tri najveće oporbene stranke složne u traženju novih izbora.

Politička kriza u Španjolskoj odvija se u trenutku neizvjesnosti u sjeveroistočnoj pokrajini Kataloniji gdje je prisutan zahtjev za nezavisnošću i gdje niti nakon pet mjeseci nema nove vlade. U Kataloniji na obali Sredozemnog mora nastane 19 posto španjolskog BDP-a. Također se odvija u trenutku kada se mediteranska zemlja oporavlja od dugogodišnje gospodarske krize.

Nakon što su oporbene stranke najavile glasovanje o povjerenju vladi, premijer Rajoy je zakazao konferenciju za medije s koje je poručio kako neće sazvati prijevremene izbore.

„Poziv na glasanje o povjerenju vlade usmjeren je protiv stabilnosti, protiv Španjolske, i protiv Španjolaca. Ona bi moglo ugroziti gospodarski oporavak zemlje“, istaknuo je Rajoy.
Dionice na Madridskoj burzi izgubile su na vrijednosti u petak nakon što je stranka Građani zatražila sazivanje izbora. Indeks Ibex-35 pao je sredinom dana za više od 1 posto spustivši se ispod psihološke razine od 10.000 bodova.

„Jedini cilj glasovanja o povjerenju vladi je želja Pedra Sáncheza da pod svaku cijenu dođe na vlast“, naglasio je Rajoy. PSOE je pod vodstvom Sáncheza doživio na izborima 2016. najteži poraz od 1977. godine.

Španjolska godišnje raste po stopi od 3,1 posto dok je stopa nezaposlenosti 16 posto. Visoka nezaposlenost i korupcijski skandali u dvjema najvećim strankama nagrizli su tradicionalno dvostranačje 2014. nastankom novih stranaka Podemosa i Građana.

„Nitko od članova aktualne vlade nije osuđen. Niti jedan njen član nema veze s onime što se stavlja na teret“, rekao je premijer. „Ja sam pobornik toga da vlade do kraja odrade svoj četverogodišnji mandat jer je to opći interes. Za to su ljudi glasovali. Bude li ovisilo o meni tako će i biti. Nastojat ću da tako bude“, poručio je.

U ponedjeljak bi se parlament trebao očitovati o zahtjevu PSOE-a. Glasovanje o povjerenju vladi bi se, ukoliko dobije podršku dovoljnog broja zastupnika, moglo održati krajem ovog mjeseca ili početkom lipnja.

Komentiraj