Španjolska odgodila za četiri tjedna razmak između dviju doza AstraZenece za mlađe od 60 godina

Španjolska je u petak odlučila odgoditi za dodatna četiri tjedna razmak između dviju doza cjepiva protiv covida-19 AstraZenece za osobe mlađe od 60 godina dok skupi “što više informacija” o tom cjepivu.

Među oko 3,7 milijuna ljudi u Španjolskoj koji su primili prvu dozu, mlađi od 60 godina čekaju još jednu odluku o proizvodu englesko-švedskog laboratorija, čija upotreba je izazvala rijetke, ali ozbiljne slučajeve zgrušavanja krvi.

Španjolske zdravstvene vlasti su odlučile na 16 tjedana, s ranijih 12, produžiti razmak između dviju doza, kako bi “raspolagale s više informacija i mogle donijeti odluku koja jamči sigurnost cijepljenja”, objavilo je ministarstvo zdravstva u priopćenju.

Odluku je donijelo povjerenstvo za javno zdravstvo koje sačinjavaju ministarstvo zdravstva i zdravstvene vlasti raznih regija u zemlji.

Načelo opreza

Naglasivši da prva doza cjepiva donosi zaštitu od “oko 80 posto” i da su “sva cjepiva sigurna za skupine kojima su namijenjena”, zdravstvene vlasti navode da se žele, poput Irske, voditi “načelom opreza”.

Pričekat ćemo “informacije iz istraživanja koja su u tijeku i iskustva drugih zemalja”, dodaju u priopćenju koje također šalje poruku “umirenja osobama mlađim od 60 godina koje sada čekaju drugu dozu”.

Ministarstvo zdravstva podsjeća da osobe koje su primile prvu dozu AstraZenecina cjepiva i koje su imale covid “ne moraju primiti drugu dozu”.

Španjolska vlada predviđa do kraja kolovoza cijepiti 70 posto stanovništva.

Do sada u zemlji je s dvije doze cijepljeno nešto više od 9,3 posto (4,4 milijuna) od 47 milijuna stanovnika.

Komentiraj