Španjolska od nedjelje dopušta ulazak turistima iz UK i EU-a

Španjolska će od nedjelje dopustiti britanskim turistima ulazak u zemlju bez obvezne dvotjedne karantene nakon prelaska granice, čime se otvorila jednom od svojih najvećih tržišta.

S njega bi međutim moglo doći manje gostiju jer je Ujedinjeno Kraljevstvo zadržalo karantenu za putnike koji dolaze ondje iz inozemstva, pa bi turisti po povratku iz Španjolske morali u dvotjednu izolaciju. Britanska vlada će 29. lipnja razmotriti tu mjeru, tri tjedna nakon što je uvedena.

Španjolska je ranije poručila kako će dopustiti slobodan ulazak Britancima ukoliko na isti način postupi britanska vlada prema državljanima Španjolske, no Madrid strahuje od kraha turističke sezone pa je ipak popustio.
„Posjetiteljima iz Britanije ćemo od 21.lipnja dopustiti slobodan ulazak u Španjolsku bez dvotjednog boravka u samoizolaciji, baš kao što ćemo to dopustiti i drugima iz Europske unije ili schengenskog prostora“, rekla je španjolska ministrica vanjskih poslova Arancha Gonzalez za televiziju BBC.
Španjolska će u nedjelju prekinuti izvanredno stanje koje je trajalo duže od 90 dana. Granice, zatvorene od 14. ožujka, otvorit će za sve turiste iz EU-a te Islanda, Švicarske, Lihtenštajna i Norveške.
Gonzalez je rekla kako će britanski turisti, čija je zemlja napustila EU, biti podvrgnuti „trostrukoj kontroli“ baš poput ostalih europskih gostiju. Na graničnim prijelazima će biti provjereno njihovo porijeklo, bit će im izmjerena temperatura te će morati ostaviti osobne podatke kako bi ih se moglo kontaktirati i pratiti njihova lokacija.
„Želimo poželjeti dobrodošlicu turistima ali uz osiguranje i sigurnost kao i za Španjolce“, izjavila je ministrica.
Ona je još uvijek u razgovorima s britanskim ministarstvom vanjskih poslova oko uvođenja iste mjere za Španjolce prilikom ulaska u Ujedinjeno Kraljevstvo. „No mi smo otvorili granicu zbog poštovanja prema 400.000 Britanaca koji imaju kuće u Španjolskoj“, rekla je Gonzalez. Dužnosnici britanske vlade nisu bili dostupni za komentar.
Prošle godine je Španjolsku posjetilo više od 80 milijuna turista, od čega je 20 posto iz Ujedinjenog Kraljevstva.
Španjolska s više od 28.300 preminulih od koronavirusa i Britanija s preko 42.000 među najpogođenijim su europskim zemljama Covidom-19. Španjolska će otvoriti svoju granicu s Portugalom nešto kasnije, 1.srpnja,  jer je to tražio taj njen susjed.
Španjolski premijer Pedro Sáncez je ranije tijekom subote, u javnom obraćanju povodom izlaska iz izvanrednog stanja, pozvao Španjolce na oprez i pažnju jer bi se virus mogao vratiti.

Komentiraj