Španjolska dostigla brojku veću od 200 tisuća pozitivnih na koronavirus, ali smrtni slučajevi u padu

Španjolska je danas prošla tešku prekretnicu u svojoj koronavirusnoj krizi, jer je zemlja potvrdila više od 200.000 slučajeva.

Zdravstveni dužnosnici registrirali su u ponedjeljak 4.266 novih slučajeva, što je povećalo ukupan broj zaraženih od početka epidemije sa 195.944 na 200.210. Zemlja je također zabilježila još 399 smrtnih slučajeva, što je ukupno dovelo sa 20.453 na 20.852.

To je prvi put od 22. ožujka da je ukupni broj smrtnih slučajeva umro ispod 400, što je znatno ispod 932 smrtnih slučajeva prijavljenih 3. travnja, javlja Daily Mail.

Opadajuće brojke smrti dovele su do zahtjeva da vlada započne opuštajuća pravila koja su među najstrožim na svijetu. Dužnosnici su popustili pritisku kako bi omogućili djeci – koja su najmanje izložena riziku od smrtnih komplikacija virusa  da provode vrijeme za vježbanje u prirodi.

Nekoliko regionalnih čelnika pozvalo je španjolskog premijera Pedra Sancheza da tijekom razgovora u nedjelju odobri solo sportove poput trčanja i biciklizma.

Sudionici kampanje ‘Slobodno naša djeca’ koju su predvodili lideri Barcelonine gradonačelnice Ade Colau potaknuo je tvrde da bi odobravanje sporta predstavljalo minimalan rizik i smanjilo rizik od drugih zdravstvenih problema, uključujući depresiju i povećanje tjelesne težine.

Španjolski ravnatelj za zdravstvo u hitnim slučajevima Fernando Simon priznao je jučer  novinarima mogućnost ukidanja zabrane sporta, ali je dodao: “To zahtijeva vrlo strogu razinu kontrole.” Španjolska vlada u utorak će objaviti uvjete pod kojima će djeci biti dopušteno vani.

Komentiraj