ŠPANJOLSKA BLOKADA: Izbori u Baskiji i Galiciji, u nedjelju podjela karata na nacionalnoj razini

FaH

Stanovnici sjevernih španjolskih pokrajina Baskije i Galicije izlaze u nedjelju na regionalne izbore u trenutku dok je Španjolska politički blokirana jer vodeće stranke niti nakon devet mjeseci nisu blizu postizanja sporazuma o koaliciji što zemlju vodi prema novim parlamentarnim izborima u prosincu.

Rezultat izbora u Baskiji s 2,2 milijuna stanovnika i Galiciji s 2,7 milijuna možda bi mogli usmjeriti političare na nacionalnoj razini prema postizanju sporazuma.
Pa ipak, ne dođe li do iznenađenja ili bitnije promjene stava tamošnjih birača teško je očekivati da će Narodna stranka desnog centra tehničkog premijera Mariana Rajoya te oporba –  stranka lijevog centra Španjolska socijalistička radnička stranka (PSOE), Podemos te stranka centra Građani – promijeniti dosadašnje pozicije.
Čak je i Rajoy ublažio ton glede izlaska na nove, treće parlamentarne izbore u posljednjih godinu dana, napomenuvši da ako je “potrebno ponovno ići na birališta, ići će se, i na njima osvojiti puno više glasova”.
Narodna stranka je u prosincu i lipnju osvojila najviše mjesta u parlamentu no nije uspjela dobiti 176 od 350 zastupnika koliko je potrebno za formiranje vlade.
Galicija će tako biti pravi test za tu stranku budući da je ona tradicionalni teren konzervativaca. Njima se suprotstavljaju stranke ljevice koje su prije nekoliko dana nadišle međusobne razlike kako bi u nedjelju s vlasti maknule Narodnu stranku. Uz bok koaliciji ‘Plima’ (Marea) u kojoj je Podemos, stao je PSOE, na nacionalnoj razini druga stranka prema broju glasova.
Za PSOE, koji se s Narodnom strankom mijenja na vlasti u Španjolskoj posljednja četiri desetljeća, ovo će biti također veliki test posebno za njenog vođu Pedra Sáncheza. I u Baskiji i Galiciji stranka nailazi na negativan odgovor, a na općim  parlamentarnim izborima zabilježila je najslabiji rezultat od uspostave demokracije u Španjolskoj.
Sánchez je ipak, unatoč anketama koje su tvrdile suprotno, uspio u prosincu i lipnju ostati ispred Podemosa te zadržati status najveće lijeve stranke. Za Podemos i Ujedinjena ljevicu, koji su zajedno u lipnju izgubili milijun glasova na nacionalnoj razini, cilj je u sklopu koalicije “Plima” nadmašiti PSOE.
Ukoliko u Galiciji treći put zaredom pobijedi Alberto Núñez Feijóo iz Narodne stranke, uz apsolutnu većinu kao dosad, tehnički premijer Rajoy će ojačati. No ukoliko izgubi vlast bit će to bolan domaći poraz za Narodnu stranku.
U Baskiji, pak, glavna je tema nezavisnost a ondje vladajuća stranka desnog centra Baskijska nacionalna stranka (PNV), koja se zalaže za veću autonomiju no protivi se jednostranoj odluci o nezavisnosti i putu kojim ide Katalonija, nalazi se pod pritiskom Podemosa te separatističke lijeve stranke Euskal Herria Bildu. Sve tri stranke podržavaju referendum na kojem bi se građani izjasnili o budućnosti Baskije.
Neki analitičari tvrde da će favorit PNV, ukoliko mu nakon izbora budu potrebni glasovi Narodne stranke da ostane na vlasti, podržati Rajoya na nacionalnoj razini sa svojih pet zastupnika. PNV tijekom predizborne kampanje nije htio otkriti karte. U Baskiji je tek izgledno da će stranke koje se zalažu za referendum ojačati nauštrb onih koje se protive referendumu – Narodnoj stranci i PSOE-u.
Posljednja stranka među četiri velike na nacionalnoj razini, Građani, imaju mala očekivanja u Baskiji i Galiciji te je njihov cilj ući u oba parlamenta.

Komentiraj