Marko Jurinec/PIXSELL

Špancirfest od 19. do 28. kolovoza

Varaždinski Špancirfest, festival pod sloganom “Pokreni svoju kreativnost”, održat će se od 19. do 28. kolovoza, a ove godine organizatori uz brojne ulične programe i koncerte najavljuju i festival hrane i pića te bogatiji multimedijski program.

Tijekom deset dana 18. Špancirfesta održat će se stotinjak uličnih programa i 400-tinjak drugih događanja u kojima će sudjelovati tisuću izvođača iz 15 zemalja, najavila je direktorica Turističke zajednice grada Varaždina, organizatora Špancirfesta, Jelena Toth.

“Najveća i najvažnija novost ove godine je da selimo veliku pozornicu s Trga Miljenka Stančića na Kapucinski trg, zbog tehničkih i sigurnosnih razloga. Kapucinski trg je prekrasan trg koji je napravljen s namjerom da se tamo održavaju koncerti. Time festival obuhvaća cijelu gradsku jezgru i postaje jedini festival u Hrvatskoj koji će se održavati na čak 35 ha površine u staroj gradskoj jezgri”, rekla je Toth.

U glazbenom programu održat će se 43 koncerta na tri velike i dvije manje pozornice, a kao najzvučnije ime na konferenciji za novinare najavljen je Manu Chao koji će nastupiti na velikoj pozornici kod Staroga grada. Osim njega nastupit će i glazbenik iz Australije Dub FX, a prvoga dana festivala, na pozornici kod vile Bedeković koncert će održati TBF i Varaždinski komorni orkestar. U Varaždin stižu i Kiril Džajkovski, Laibach, Pips, chips & videoclips, Brkovi, Tony Cetinski, Hladno pivo, Matija Dedić, Urban, Zvonko Bogdan, Perpetuum jazzile, Neno Belan, Jinx, Rambo Amadeus, Vlado Kreslin, The Frajle, Esma Redžepova, Pavel i drugi.

Novost na Špancirfestu je festival hrane i pića na Starom gradu na kojemu će se predstaviti neki od najboljih hrvatskih restorana koji nude uličnu hranu, najavila je Toth. Bogatiji će biti i multimedijski dio programa s 3D mappingom na pročelju Gradske vijećnice te, prvi put u Hrvatskoj, virtualnim crtanjem s pomoću avatarske rukavice. A za punoljetnost, za 18. rođendan, Špancirfest je dobio i poklon.

“I mi smo u Turističkoj zajednici bili kreativni pa smo uz 18. rođendan poklonili Špancirfestu parfem ’18’. U limitiranom je izdanju, tri ženska i jedan muški miris, posjetitelji će ga moći kupiti i iz Varaždina otići s originalnim suvenirom”, kazala je Toth.

Gradonačelnik Varaždina Goran Habuš istaknuo je da Špancirfest iz godine u godinu ima neku novost. “S ova dva iskoraka, pozornicom na Kapucinskom trgu i festivalom hrane i pića, napravljen je kvalitetan pomak. Financijski je ovo jedan od najskupljih Špancirfesta, ali činjenica je da smo izašli iz recesije i vjerujem da ćemo ove godine napraviti najkvalitetniji festival, s najviše gostiju i najvećim efektom. Procijenjeno je da se prošle godine u tih deset dana u Varaždin slilo 33,7 milijuna kuna, 4 posto više nego godinu ranije”, rekao je gradonačelnik izrazivši uvjerenje da će Špancirfest potvrditi da je i dalje najbolji hrvatski festival.

“Neka se Ultra ne ljuti, ali to je strana produkcija, a mi smo hrvatski festival”, dodao je Habuš.

U dosadašnjih 17 godina održavanja Špancirfesta, Varaždin je tijekom festivala posjetilo 2,7 milijuna ljudi, izvedeno je 3600 različitih programa u kojima je sudjelovalo 9000 izvođača.

Komentiraj