Spalatov ‘Sve ću preživit’ u Lisinskom za oboljele od raka

DALIBOR URUKALOVIC/PIXSELL

Splitski glazbenik Tedi Spalato održat će gala koncert „Sve ću preživit“ u nedjelju, 4. veljače, u Lisinskom. Na koncertu koji organizira Hrvatska liga protiv raka, prihod od prodaje ulaznica namijenjen je za pomoć oboljelima. Kao gosti zapjevat će Zlatan Stipišić Gibonni i Zorica Kondža, a koncertom Hrvatska liga protiv raka obilježava 51. godišnjicu borbe protiv svih vrsta tumora te pružanja savjeta i pomoći oboljelima. Damir Eljuga, predsjednik Hrvatske liga protiv raka, kaže da je prihod od ulaznica ovoga gala koncerta namijenjen najstarijoj liginoj udruzi, Zajednici pacijenata oboljelih od raka Sveti Juraj.

„Ova zajednica okuplja onkološke bolesnike koji su preboljeli zloćudne bolesti larinksa, debelog crijeva i dojke. S obzirom na posljedice ovih bolesti, potrebe ovih pacijenata nažalost su često vrlo velike. Podizanje svijesti najvažnija je stvar u borbi protiv svih vrsta raka. Upravo ovim koncertom i sličnim akcijama podižemo razinu svijesti o potrebi pomoći oboljelima. S druge strane, ovim koncertom također njegujemo solidarnost u našem društvu koja nam je u današnje vrijeme i više nego potrebna“, smatra Eljuga. Pojašnjava da prevencija podrazumijeva “bolje spriječiti nego liječiti”. Iz tog razloga Hrvatska liga protiv raka pokrenula je brojne javnozdravstvene kampanje kao što su Dan mimoza, Dan narcisa, Dan dojki i druge kampanje kojima se osvješćuje građane o mogućnostima i važnosti ranog otkrivanja zloćudnih bolesti.

„Prošle subote na zagrebačkom Cvjetnom trgu, ali i u brojnim drugim gradovima održali smo javnozdravstvenu kampanju Dan mimoza koja simbolizira borbu protiv raka vrata maternice. Drago mi je što su se građani okupili u velikom broju i prepoznali važnost edukacije, cijepljenja protiv virusa HPV-a i potrebe redovitih ginekoloških pregleda. Ako smo ovim događajem spasili samo jedan život, to je dragocjen uspjeh“, rekao je Eljuga i naglasio da će sljedećih mjeseci nastavljaju s podizanjem svijesti o važnosti prevencije svih vrsta raka. U tu svrhu održat će brojne javnozdravstvene akcije kao što su Dan širom otvorenih vrata Hrvatske lige protiv raka 3. veljače, a gdje će svi zainteresirani imati prilike iz prve ruke otkriti što Hrvatska liga protiv raka predstavlja za onkološke pacijente i na koje im načine pomaže tijekom najtežeg životnog razdoblja. Prva subota proljeća, 24. ožujka, rezervirana je za Dan narcisa te nakon toga, tijekom proljetnog razdoblja slijede i javnozdravstvene akcije CroGlobathon, 12 minuta kretanja protiv raka i brojne druge.

Komentiraj