SPAHN “Politika Merkel prema migrantima je kao slon u sobi”

epa

Njemački ministar zdravstva Jens Spahn ponovno je kritizirao migrantsku politiku kancelarke Angele Merkel dok vodi sve intenzivniji kampanju kako bi je u prosincu zamijenio na mjestu predsjednice Kršćansko-demokratske unije (CDU).

Spahn je u tekstu koji je napisao za nacionalni dnevni list Frankfurter Allgemeine koji izlazi u četvrtak, rekao kako su politike o migrantima najvažniji razlog zašto je CDU izgubio povjerenje svojih birača.

Merkelinu migrantsku politiku opisao je kao “slona u sobi”.

Spahn, 38, jedan je od tri političara CDU-a koji želi zasjesti na čelo stranke na konferenciji u prosincu nakon što je Merkel ovog tjedna najavila kako se neće ponovno kandidirati, no nastavit će raditi kao kancelarka do kraja mandata 2021.

Pozvao je CDU i sestrinsku bavarsku stranku, Kršćansko-socijalnu uniju (CSU), na razrješenje konflikta oko Merkeline odluke iz 2015. kojom je otvorila granice za više od milijun migranata.

Spahn tvrdi kako je unatoč poricanju, problem migracija još uvijek aktualan. U Njemačku i dalje dolaze “godišnje neredovito, pretežito muški imigranti” za koje kaže da ih je oko 200 tisuća.

Naglasio je kako obećanja da će vanjske granice Europske unije biti zaštićene nisu održana te da raspodjela i integracija migranata nije postignuta.

Porekao je tvrdnje o tome kako je planirao odvesti CDU prema desnici, kazavši kako je njegov cilj predstaviti politike zdravog razuma, civiliziranih vrijednosti i integriteta.

Komentiraj