SP ATLETIKA: Dibaba obranila naslov, zlato za Cunningham u visu

FaH

Posljednjeg dana dvoranskog Svjetskog prvenstva u atletici u američkom Portlandu Etiopljanka Ganzebe Dibaba obranila je naslov svjetske prvakinje na 3000 metara, dok je u skoku u vis slavila 18-godišnja Amerikanka Vashti Cunningham.

Mlada je američka skakačica iskoristila izostanak svjetskih veličina ove discipline poput Blanke Vlašić i ruskih atletičarki koje nisu mogle skakati zbog suspenzije njihovog nacionalnog saveza te je joj je za svjetsko zlato bilo dovoljno preskočiti letvicu na 196 cm, a da pritom nije imala nijedno rušenje do tada.

Srebro je osvojila 36-godišnja španjolska veteranka Ruth Beitia koja je 196 cm preskočila iz drugog pokušaja, a brončano odličje je pripalo Poljakinji Kamili Ličwinko, također s preskočenih 196 cm, ali i još dva rušenja prije te visine.

Svjetska dvoranska rekorderka Etiopljanka Ganzebe Dibaba obranila je naslov na 3000 metara u vrlo sporoj utrci (8:47.43), pobijedivši ispred sunarodnjakinje Meseret Defar (8.54.26) i Amerikanke Shannon Rowbury (8:55.55).

Uzbudljivu borbu vodili su skakači u dalj. Slavio je Amerikanac Marquis Dendy sa skokom od 8,26 metara. Jedan centimetar kraći bio je skok Australca Fabricea Lapierrea, a pet centimetara kraći skok bio je dovoljan Kinezu Huangu Changzhou za brončano odličje.

Na 60 m prepone svjetskim dvoranskim prvakom postao je Jamajčanin Omar McLeod (7.41), ispred dvojice Francuza, Pascala Martinot-Lagardea (7.46) i Dimtrija Bascoua (7.48).

Američke štafete 4 x 400 metara odnijele su zlata u obje konkurencije, dok je u uzbudljivom finalu atletičara na 1500 metara slavio Amerikanac Matthew Centrowitz (3:44.22) koji je u finišu bio brži od Čeha Jakuba Holuše (3:44.30) i Novozelanđanina Nicholsa Willisa (3:44.37).

Hrvatska atletika će prvenstvo u Portlandu pamtiti po brončanom odličju Filipa Mihaljevića u bacanju kugle te 4. mjestu Andree Ivančević na 60 m prepone. Oni su ujedno bili jedini hrvatski predstavnici na ovom Svjetskom prvenstvu.

Komentiraj