Šostar: “Zagreb na najboljem putu da situacija izmakne kontroli”

Situacija u Zagrebu još nije izmakla kontroli, ali je na najboljem putu, izjavio je ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo dr. Adrija Štampar Zvonimir Šostar za dnevnik.hr.

Jednostavnog rješenja nema jer nema žarišta koje bi se gasilo, kazao je. Na Cvjetnom trgu u Zagrebu, primjerice, u petak navečer bilo je “stotinjak mladih, nema distance, nema maske”, kaže Šostar te ističe: “Čudimo se, a ne poštujemo mjere”.

“Sutra očekujem preko 200 novozaraženih i preko 600 u samoizolaciji. Situacija je ozbiljna, virus nije oslabio. Brine me kao liječnika što je sve više starijih oboljelih”, kaže Šostar te ističe da je vrijeme za nove mjere.

“U ponedjeljak krećemo s prijedlogom novih mjera, to su maske na otvorenom. Maska nije problem da se nosi kontinuirano. Italija je uspjela suzbiti drugi val maskama”, rekao je Šostar. “Ova eksplozija u Zagrebu je samo rezultat naše nediscipliniranosti i neodgovornosti”, kaže ravnatelj zavoda.

Kaže da novi lockdown ne dolazi u obzir jer gospodarski država to ne bi mogla izdržati. “Ali očito će se morati brzo krenuti s oštrijim mjerama, dakle s kažnjavanjem onih koji se ne pridržavaju mjera jer im to omogućava Zakon o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti”, rekao je Šostar te zaključio kako bi on nenošenje maske kažnjavao s 300 do 400 kuna, nakon čega, vjeruje, ne bi više bilo ljudi koji se ne pridržavaju mjera.

Komentiraj