Šostar: “U Zagrebu više nego zabrinjavajuće, ovo nisu krajnje brojke”

Epidemija u Zagrebu “više je nego zabrinjavajuća”, kazao je u Dnevniku HTV-a ravnatelj zagrebačkog Nastavnog zavoda za javno zdravstvo dr. Andrija Štampar Zvonimir Šostar.

“Današnje rekordne brojke zaraženih nisu konačne. Sutra ćemo sigurno imati novi rekord. Plaćamo danak slobodnom ponašanju od prije 10,15,20 dana”, kazao je .

Najveći su problem asimptomatski slučajevi zaraze kojih je, prema Šostarovim riječima, “90 do 92 posto”.

U samoizolaciji je jučer bilo 8.220 ljudi, sutra će ih biti “blizu devet tisuća”, a od njih će se “pozitivirati 25-30 posto”, kazao je Šostar.

Epidemiologa koji rade na Covidu u cijeloj je Hrvatskoj 103. “Naravno da to nije dovoljno, rade od sedam ujutro do jedan ili dva u noći”. Šostar je zahvalio ministru obrane koji je ustupio dvije liječnice, doći će ih još šesnaest, pa će se zavod “popuniti za praćenje kontakata”. Problem su i mikrobiolozi, “kojih uopće nema na tržištu”, pa će se vidjeti može li se koga zainteresirati za tu specijalizaciju, premda nije atraktivna.

Šostar je zahvalio gradonačelniku Zagreba Milanu Bandić koji je obećao da će “biti novca za testove”. “Dan ili dva bez testova bila bi katastrofa za Zagreb”, upozorava Šostar, koji je najavio da će biti otvorena još jedna lokacija za testiranje, najvjerojatnije na istočnom parkiralištu zagrebačkog Velesajma.

Sadašnje su epidemiološke mjere “dovoljne, budemo li ih se pridražvali”. “Jasno mi je da mladima nije lako. Ne bi ni meni bilo da sam njihovih godina. Ali, situacija je jednostavno takva”, kazao je Ravnatelj NZJZ dr. Andrija Štampar.

 

Komentiraj