Šostar: “Prijavio bi veće okupljanje kod susjeda, jer ugrožavaju zdravlje moje obitelji i mene”

Zvonimir Šostar, ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo „dr. Andrija Štampar”, komentirao je epidemiološku situaciju i naglasio kako situacija još nije takva da bi srednje škole trebale prijeći na online nastavu jer su zdrava djeca u školama još uvijek pod kontroliranim uvjetima.

“Znamo da su se zatvorili ugostiteljski objekti. Dakle, oni praktički ne bi imali drugog izlaza nego se okupljati isključivo po domovima, i to po cijele dane. Ovdje su ipak koliko-toliko kontrolirani uvjeti i mislim da je u ovom času, gdje god je to moguće, bolji model A nastave, i tog je mišljenja i ministar Fuchs, ministar Beroš. Još uvijek nema razloga da prelazimo na model C”, poručio je Šostar u Dnevniku HRT-a.

O testiranjima u zagrebačkim školama

Šostar je rekao da će djecu i nastavnike čiji su nalazi na antigenskim testovima pozitivni još potvrditi na PCR-u te da će se tek onda moći govoriti o brojkama – sve ostalo su, kaže, špekulacije, pretpostavljaju da će čak neki biti negativni.

“Rezultati su upravo ono što smo očekivali. To je relativno zdrava populacija, vrlo mali broj pozitivnih. Konačne brojke ćemo imati oko ponedjeljka”, rekao je Šostar.

Naveo je da će ovaj tjedan testiranje odraditi u 15 umjesto 19 škola. Naime, uključene su još četiri osnovne škole jer je u osnovnim školama nešto manji odaziv, nijedno dijete ne može se testirati bez pisane privole roditelja.

Prema današnjem izvješću Zavoda tijekom proteklog dana utvrđen je pozitivan nalaz testa kod 22 učenika i četiri nastavnika osnovnih škola te 40 učenika srednjih škola. Međutim, te brojke nemaju veze s brzim antigenskim testiranjima, već su napravljeni na PCR-u.

“U Zagrebu nas ohrabruje da smo prije desetak dana ili dva tjedna imali 45, čak 46 posto pozitivnih nalaza u odnosu na broj testiranja, a danas je ta brojka oko 25, 26 posto. Vidjet ćemo kako će biti sutra, ali evidentan je kontinuirani pad”, istaknuo je Šostar.

“Između učenika i nastavnika nemamo nijednog utvrđenog prijenosa jer ipak se tu itekako poštuje distanca. Međutim, najčešće su učenici zaraženi unutar svojih obitelji, dodao je.

Na pitanje bi li “cinkao” svoje susjede ako se u stanu okupe u većem broju od dozvoljenog odgovorio je:

“Naravno, jer bi ugrozili i moju obitelj i mene.”

Odbacio je i kritike na račun kazni.
“Ako poštujemo zakon, nitko vas neće kazniti”, poručio je Šostar i dodao da ako je netko toliko bahat i neodgovoran, mora snositi sankcije.

Komentiraj