Šostar: “Predložit ćemo maske i u zatvorenim i na otvorenim prostorima”

U posljednja tri dana u Zagrebu je gotovo 486 novih slučajeva zaraze. Danas 199 oboljelih na malo više od tisuću testiranja, što znači da je pozitivno gotovo 19% testiranih ili svaki peti.

Vrlo zabrinjavajući podaci za Zagreb koji se, do sada, dosta dobro nosio s epidemijom s obzirom na broj stanovnika. Koji je uzrok ovako naglog skoka broja novooboljelih, odgovorio je ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Grada Zagreba Zvonimi Šostar.

“Ono što bih htio napomenuti da Zagreb nije žarište, to je 0,01% stanovništva. Ali se bojim da ćemo sutra opet srušiti ovaj neslavni rekord. Brojka je zabrinjavajuća, daleko od toga da nije, duboko sam nesretan. Jučer sam bio u gradu i vidio sam kako se mladi ponašaju. Bez maski, u kafićima, na cesti i stoga će sasvim sigurno barem 5 do 10 njih biti pozitivno”, rekao je Šostar u Dnevniku HRT-a.

“Trenutačno je dosta oboljelih među mladima i osobe između 40 i 60 godina. Kad preskoči na starije morat ćemo puniti nove kapacitete”, ističe.

Maske u svim zatvorenim prostorima i ujednačeno radno vrijeme svih ugostiteljski objekata

Sutra će se doraditi mjere, ideja je da se predloži nošenje maski i na zatvorenom i na otvorenom prostoru.

“Vidimo da imamo ljude u javnom prijevozu, ljudi u centrima na hodnicima ne nose maske. Njemci, Šveđani i Talijani nose maske”, naglasio je.

“Predložit ćemo i da se ujednači radno vrijeme svih ugostiteljskih objekata, sada imamo strašne gužve i mislim da je primjereno da do 12 rade”, rekao je.

O blagdanu Svih svetih

Za nadolazeći blagdan Svih svetih i gradskog prijevoza prema grobljima  kaže kako Zagreb nema tisuću autobusa i da je za sada prijedlog da ipak ide prijevoza bude.

“Da se omogući našim starijim sugrađanima da mogu ići, ali bit će obavezan razmak onih koji čekaju, svi će morati imati maske koji čekaju i neće se puniti više od pola autobusa”, kaže Šostar.

Ako brojke budu još veće i hoće li biti prijedloga da se uvedu kazne za one koji ne poštivaju mjere, kaže kako on jest za to.

“Nadam se da će biti dovoljno razuma u ljudima, ali to je odluka za Nacionalni stožer civilne zaštite”, navodi.

Komentiraj