Šostar: “Potpuno je svejedno kojim se cjepivom cijepite, sve je spremno”

Ravnatelj NZJZ-a “Andrija Štampar” Zvonimir Šostar rekao je jutros u emisiji Hrvatskog radija U mreži Prvog kako je u Zagrebu sve spremno za cijepljenje.

Šostar je rekao da se od oko 500 liječnika obiteljske medicine u gradu njih 400 javilo i izrazilo želju da cijepi.

“Imamo na raspolaganju 12.000 doza AstraZenece, dakle, tri bočice bi dobio svaki cjepitelj, od kojih će nekih 35 posto cijepiti u svojim ordinacijama, a 65 posto na 19 punktova. Moderna nam još nije stigla prošli tjedan iako je bila najavljena, vjerujem da će danas ili sutra doći, tako da ćemo odmah proslijediti našim kolegama još po jednu bočicu Moderne, dakle 10 doza”, rekao je Šostar.

Članica izvršnog odbora Koordinacije hrvatske obiteljske medicine Mirela Marković rekla je da ni ona još nije dobila doze cjepiva za cijepljenje. U njezinoj ordinaciji cijepljenje kreće sutra ujutro. Kaže kako se svakim danom sve više ljudi javlja za cijepljenje, a od prošlog tjedna počela se javljati i mlađa populacija. Sve više javljaju se i stariji pacijenti i oni do 65 godina. Organizacijom je djelomično zadovoljna:

“Uvijek se može poboljšati i mislim da će to, kako vrijeme odmiče, biti sve bolje organizirano. U ovom trenutku je najbitnije da cijepljenje krene, pacijenti su nam na prvom mjestu, i da što prije počnemo živjeti normalno”, rekla je Marković.

 “Potpuno je svejedno kojim se cjepivom cijepite”

Šostar je pojasnio kako AstraZenecino cjepivo ne zahtijeva posebne uvjete, dok se Moderna mora transportirati smrznuta.

Ustvrdio je kako je potpuno svejedno kojim se cijepivom građani cijepe jer sva štite od teških oblika bolesti, hospitalizacija i respiratora.

Rekao je kako će dostava cjepiva završiti danas poslijepodne te da će se, ako sve bude idealno, ovaj tjedan procijepili 17.000 ljudi.

Komentiraj