Šostar: “Nemam dobre vijesti za Zagreb, u bolnici Sveti Ivan je 20 pozitivnih”

Ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar”, Zvonimir Šostar, prvi je najavio povratak obaveze maski u javnom prijevozu i komentirao najnoviju situaciju oko ulaska koronavirusa u dvije zagrebačke bolnice.

Situacija u bolnicama nije baš najbolja

“Do danas u 18:30… Nažalost, nemam dobre vijesti za Zagreb, imamo 24 pozitivnih i još 50 testova se odrađuje. Od tih 24, imamo danas ukupno 16 pozitivnih pacijenata u bolnici Sv. Ivan, četiri njihova djelatnika i jednu kolegicu imamo u KBC Sestara milorsdnica. Tako da, nisu dobre vijesti, ali što je tu je, naši epidemiolozi vrijedno rade sve kontakte. Moram pohvaliti ravnatelja bolnice Sveti Ivan. Oni su izvršili briseve ukupno 65 ljudi u bolnici, od toga 39 pacijenata, 26 djelatnika i nažalost, četiri djelatnika je pozitivno. I 16 pacijenata”, poručio je Šostar za RTL Danas.

Bolnice će normalno funkcionirati

“Ne, ne… U Svetom Ivanu je 39 osoba u samoizolaciji, i to samo oni koji su na odjelu palijativne skrbi. Bolnice će i dalje normalno funkcionirati. U samoizolaciji će biti deset pacijenata i o njima će brinuti potpuno zaštićeni djelatnici.”

Plenković po pravilima struke nije trebao u samoizolaciju

“Apsolutno se slažem. Vrlo su jasne smjernice koje je Europska agencija za kontrolu bolesti donijela. Tu nije bilo bliskog kontakta, bliski kontakt je onaj u zatvorenom prostoru na duže od 15 minuta. Mislim da je HZJZ apsolutno u pravu da nema potrebe za samoizolacijom. U konačnici, premijer se testirao i negativan je pa ne vidim razloga… Mislim da koronu ne treba koristiti u političke svrhe.”

Komentiraj