Šostar: “Nakon Uskrsa kreće masovno cijepljenje na Zagrebačkom velesajmu”

Ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo ‘dr. Andrija Štampar’ Zvonimir Šostar u četvrtak je za Večernji list kazao da nakon Uskrsa počinje masovno cijepljenje na Zagrebačkom velesajmu.

“Pripremamo se za veliki cijepni punkt na Zagrebačkom velesajmu, a želja je da to bude na Svjetski dan zdravlja 7. travnja. Zagreb će napraviti sve što može kako bi se provodilo cijepljenje prema planu”, rekao je Šostar.

Šostar je objasnio da bi Zagreb na velikom punktu mogao dnevno cijepiti oko šest tisuća građana, što bi uz šestodnevno cijepljenja bilo približno 36 tisuća cijepljenih na tjedan. Za mjesec dana to bi bilo od 150 do 200 tisuća cijepljenih.

“Dinamika isporuke cjepiva je ključna za ostvarivanje tog plana, no isporuke su neizvjesne. Već treći tjedan nije stigla ni bočica Moderne, koja se do sada uredno isporučivala. U Zagrebu je cijepljeno tek nešto više od 100 tisuća ljudi”, kazao je.

Od ovog tjedna ambulante u Zagrebu više ne dobivaju jednak broj cjepiva. One s većim brojem pacijenata starijih od 65 godina i kroničnih bolesnika, neovisno o dobi, sada su dobile 32 doze, a one koje imaju manji broj pacijenata iz tih kategorija dobile su po dvanaest doza cjepiva.

No, ni ovim se načinom raspodjele neće odmah ujednačiti nerazmjer cijepljenih prema dobi do kojeg je došlo zbog nejednake strukture pacijenata. “Ako se za manje od dva tjedna uspostavi najavljeni punkt na Velesajmu, za koji se ministar Vili Beroš jako zalaže, to će se brzo “poravnati”, smatra dr. Sanja Klajić Grotić.

U Splitsko-dalmatinskoj županiji problem s raspoređivanjem cjepiva nema, a već više od tri tjedna u Spaladium Areni cijepi se prema strukturi pacijenata.

“Mi zato nemamo taj problem koji ima Zagreb. Već nakon prvog tjedna cijepljenja, ravnatelj Doma zdravlja uzeo je podatke iz Zavoda i prema tome dijele cijepne doze na pacijente pojedinih ambulanti”, kazala je splitska obiteljska liječnica Vikica Krolo koja je zadovoljna organizacijom.

U Osječko-baranjskoj županiji s druge strane liječnicima obiteljske medicine nisu niti poznati kriteriji po kojima se cjepiva raspoređuju u ambulantama.

“Cjepivo dobivamo na kapaljku, od 320 prijavljenih pacijenata za cijepljenje, cijepila sam 70, a samo njih 12 drugom dozom”, rekla je osječka obiteljska liječnica Dunja Ljubičić koja je od pacijenata doznala da u Osijeku cijepe i tvrtke.

Komentiraj