Šostar: “Jako nas zabrinjava što smo prešli preko 10 posto testiranih koji su pozitivni”

Ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo “Andrija Štampar” Zvonimir Šostar u petak je za ‘Novi dan’ N1 televizije komentirao povećanje broja novooboljelih od koronavirusa. Zagreb je u četvrtak zabilježio rekord sa 126 novooboljelih, a taj se crni trend nastavlja u petak sa 161 novim slučajem.

“Ako se nastavi ovaj trend drugog izlaza neće biti – morat ćemo se uozbiljiti”, rekao je Šostar i dodao da radnici Nastavnog zavoda već tri, skoro četiri mjeseca nose maske i pridržavaju se mjera. “Nitko tko uđe u zgradu Zavoda ne može ući bez maske, sve relevantne studije su pokazale da su maske ipak daleko najvažniji oblik zaštite od covida, pa onda fizička distanca, higijena ruku. Masku nosimo da bismo zaštitili druge, ne samo sebe”, kazao je.

Šostar je otkrio da su četiri radnika iz epidemiološke službe Zavoda trenutačno u samoizolaciji, na posao se vraćaju u ponedjeljak. U samoizolaciji je također i 13 liječnika i sanitarnih tehničara koji se na posao vraćaju krajem tjedna. Deficit radnika se ne osjeti, dodao je, jer svi oni rade od kuće.

“Pripremamo se, još je prerano za cijepljenje. Neće ga biti najvjerojatnije dovoljno s obzirom na iskaz interesa koji imamo. Gripe vjerojatno neće biti ipak toliko jer nosimo maske zbog covida. Zahtjevi su vrlo veliki, a mi u Zagrebu imamo oko 85.000 doza”, istaknuo je.

Šostar ističe da se dnevno u Zagrebu napravi oko tisuću testova, a naglašava da ga jako zabrinjava da smo prešli preko 10 posto testiranih koji su pozitivni. “To je nešto što nas jako zabrinjava, to znači da se ljudi doista nisu pridržavali mjera. Vidimo i danas u javnom prijevozu ljude koji se ne brinu niti o svom, niti o tuđem zdravlju, koji ne vole niti sebe, pa ni druge očito. A kada se to desi članovima njihove obitelji, onda su im svi krivi. Ne, krivi su svi oni koji se ne pridržavaju mjera”, bio je oštar Šostar.

Ima i poruku za one koji ne nose maske. “Kada uđete u prodajne centre, imate ljude koji stavljaju masku kada ulaze u dućan, ali kada šeću po hodnicima ne nose masku. Virus je svugdje oko nas, raspršen je kada smo vani, ali čim uđemo u unutarnji prostor ima ga više”, kazao je. Na opasku novinarke da ima i saborskih zastupnika koji ne nose maske, Šostar ponovno oštro odgovara: “Ako ti saborski zastupnici misle da je znanstvena krema u svijetu glupa, bedasta, i da su neznalice i onda bi se složio s njima, u protivnom ne”.

Komentiraj