Šostar: “Bez kvalitetne informatičke opreme nećemo moći cijepiti 10 000 Zagrepčana dnevno”

Ravnatelj Nastavnog zavoda zavoda za javno zdravstvo dr. Andrija štampar Zvonimir Šostar izjavio je za Media servis kako bez kvalitetne informatičke podrške neće biti moguće ostvariti plan i cijepiti deset tisuća Zagrepčana dnevno.

“Mi bez kvalitetne informatičke podrške nećemo moći procijepljivati 10.000 naših sugrađana dnevno, kako smo planirali krenuti od idućeg tjedna. Dobili smo informaciju da se jučer platforma testirala i da su dječje bolesti prevladane”, kazao je o platformi CijepiSe, koja ne funkcionira.

Izvijestio je kako je cijepljenje u srijedu na Velesajmu prošlo dobro. “Današnji dan je bio popunjen, svih 4.500 imena za 45 minuta, sutrašnji dan je popunjen i petak je u cijelosti isto pun s 2.500 prijavljenih. Tako da ćemo to sve procijepiti, cjepiva imamo dovoljno”. Zagreb ima dovoljno ljudi za provedbu masovnog cijepljenja, smatra Šostar te najavljuje nove velike punktove.

“Od utorka, srijede, zavisi kada će nam doći veće količine cjepiva, krenut ćemo s tri velika punkta: dvorana 3 Doma sportova, škola na Malešnica i u Dubcu”, kazao je.

Nije htio komentirati zahtjev oporbe za smjenom ministra zdravstva Vilija Beroša. “O ministrima odlučuje premijer, pa mislim da ne treba to komentirati. Je li odgovoran? Odgovorna je tvrtka koja je preuzela taj posao, možda je trebalo ranije reagirati, a ne čekati ovako dugo. Ako vaš konj ne trči, onda ćete promijeniti konja”.

Uspjeh procijepljenosti ovisit će o broju građana koji se prijave za cijepljenje, istaknuo je Šostar. ”Evo čega je mene strah. S obzirom na to da su antivakseri jako snažni, odnosno nema puno onih koji su protiv cijepljenja, možda dva ili tri posto, međutim imate jako veliki broj neodlučnih. Zahvaljujući nekim neodgovornim medijima, kojima je senzacionalizam najvažniji, sada se događa da se oni neodlučni ne odlučuju na cijepljenje.”

Na pitanje kada će epidemiji doći kraj, Zvonimir Šostar nije imao utješan odgovor. ”Koliko god su brojevi još uvijek visoki, epidemija je krenula jednim silaznim tijekom. Vidjet ćemo šta će biti s ovim britanskim sojem. Ono čega se ja jako plašim to je indijski soj koji je došao u Grčku. Taj soj očito je još zarazniji od britanskog”, kazao je Šostar.

Komentiraj