FaH

Sorin Grindeanu novi mandatar rumunjske vlade

Rumunjski predsjednik Klaus Iohannis dao je mandat za sastav nove vlade Sorinu Grindeanuu iz vladajuće Socijaldemokratske stranke (PSD), objavio je u petak ured predsjednika.

Očekuje se da će Grindeanu, 43-godišnji matematičar i bivši zamjenik gradonačelnika Temišvara, idućega tjedna dobiti povjerenje parlamenta.

Njegova stranka uvjerljivo je pobjedila na izborima 11. prosinca i zajedno s koalicijskim partnerom ALDE-om ima 250 od 465 mandata u oba doma zakonodavnog tijela.

Koalicija stoga neće imati problema s dobivanjem podrške u parlamentu, ocijenjuju promatrači.

Iohannis je u utorak odbio prijedlog da mandatarka za sastav nove vlade bude Sevil Shhaideh i od socijaldemokrata zatražio da pronađu drugog kandidata.

PSD je predložio Sevil Shhaideh, 52-godišnju muslimanku bliskoj Liviu Dragnei, moćniku iz te stranke koji je izgubio svoju funkciju nakon osude za izbornu prevaru iz 2012. godine.

Dragnea je blizak Shhaideh koja dolazi iz jake rumunjske muslimanske zajednice s oko 65 tisuća članova, te je bio njezin kum na vjenčanju za bivšeg savjetnika ministarstva poljoprivrede podrijetlom iz Sirije.

Komentiraj