U dva atentata autobombama u petak u Mogadišuu na predsjedničku palaču i hotel ubijeno je najmanje 18 i ranjeno 20 osoba, objavili su policijski izvori i službe sigurnosti.

“Do sada smo prebacili tijela 18 poginulih i 20 ranjenih s jednog mjesta atentata”, rekao je dužnosnik hitne pomoći.

Prva eksplozija, nakon koje je uslijedila pucnjava iz vatrenog oružja, odjeknula je na kontrolnom položaju blizu sjedišta vlade.

Jedan policijski dužnosnik potvrdio je da je jedan napad izveden blizu predsjedničke palače. Drugi automobili pun eksploziva je eksplodirao blizu nedavno otvorenog hotela.

Islamistička skupina al-Shabab, povezana s džihadistima Al Kaide je u priopćenju preuzela odgovornost za dva atentata i potvrdila da je ciljala vladine službe.

Al-Shabab od 2007. pokušava srušiti krhku somalsku središnju vladu, koju podržava međunarodna zajednica i više od 20.000 pripadnika snaga Afričke unije, koji su stigli iz Ugande, Burundija, Džibutija, Kenije i Etiopije.

Protjerani iz Mogadišua u kolovozu 2011., militanti al-Shababa su izgubili većinu svojih uporišta, ali i dalje kontroliraju prostrana ruralna područja od kuda kreću u gerilske operacije i samoubilačke napade na somalske i strane vojne baze.

Komentiraj