Šoljanov ‘Kratki izlet’ je najavio prozu u trapericama

Obitelj književnika Antuna Šoljana potječe iz Staroga Grada na Hvaru, no on se rodio 1. prosinca 1932. u Beogradu, gdje je i proveo rano djetinjstvo. Sljedeće boravište mu je Slavonski Brod gdje je završio osnovnu školu, a od 1945. godine pretežno Zagreb u kojem završava gimnaziju i filozofski fakultet.

Njegovo najpoznatije djelo bio je kratki roman ‘Kratki izlet’. Tema djela je odnos pojedinca prema autoritetima, a ovu temu je odabrao jer je htio predočiti kako se od književnika u ranim šezdesetim godinama 20. stoljeća očekivalo da se prilagodi tadašnjim socijalističkim vremenima. Iz tog razloga, autor se odlučio za temu u kojoj opisuje malodušnost mladih ljudi u tadašnjem vremenu. Njih ne zanima uključivanje u takvu politiku već se povlače u svoj svijet. Oni su neprilagođeni u vremenu u kojem žive i jako frustrirani te odlaze povlačeći se u svoj svijet i bježeći u divljinu provincija.

“I znam sada da moj put, moje traženje nije bilo besmisleno, jer nisam sam nego pripadam ovoj rijeci što neprestano teče, i nastavljam ih, nastavljam njihov put, ne samo svoju malu privatnu stazicu kroz besmisleno vrijeme, kroz mračnu utrobu svijeta, nego i njihovo stremljenje prema cilju koji mi još nije dano vidjeti, ali koji mora postojati. Oni će u meni doći korak dalje prema tom cilju, kao što sam ja u njima došao dovdje gdje jesam. Kao što ću ja možda jednoga dana u svome potomstvu doći do samoga cilja.”

Komentiraj