Solidarnost online: Učenici iz europskih zemalja pomažu vršnjacima u Petrinji i Zagrebu

Ured Europskog parlamenta u Hrvatskoj u ponedjeljak 22. ožujka u 15 sati organizira online susret nastavnika i učenika osam srednjih škola iz Irske, Francuske i Španjolske s kolegama Srednje škole iz Petrinje te Gornjogradske gimnazije iz Zagreba, koji zbog oštećenih zgrada u razornim potresima nastavu moraju pohađati online ili na drugim lokacijama. Kroz razgovor i razmjenu iskustava, učenici svojim vršnjacima žele pokazati solidarnost i potporu, ohrabriti ih te im poručiti da nisu sami u svojoj nevolji i da ustraju bez obzira na okolnosti koje su poremetile njihov život i školovanje.

PHOTO: Ured Europskog parlamenta

Šesnaestogodišnji Noa Vrzan, učenik Srednje škole Petrinja, za Nacional.hr kaže da mu je i danas teško prolaziti pored svoje razrušene škole u koju ne smije ući. Boji se da škola još dugo neće biti obnovljena, čuo je da je pronađena zamjenska lokacija koja bi trebala profunkcionirati u svibnju, a do tada nastavu pohađa isključivo online. “Online nastava je malo teža i dosadnija. Kad smo prije potresa išli u školu bilo je jako zabavno, svakodnevno sam se družio sa svojim prijateljima, zezali smo se i radili razne spačke. Sada toga više nema, teško je i prazno, teško je prijatelje okupiti na jednom mjestu. Sve nam nedostaje, nedostajemo jedni drugima, nedostaju nam reakcije naših profesora na probleme koje smo im stvarali, sada toga više nema. Komuniciramo većinom preko mobitela, a što se online nastave tiče ponekad trebamo dugo čekati da se neki profesor pojavi na nastavi. Nadam se da će se nova škola uskoro otvoriti i da ću opet vidjeti svoje prijatelje.”

Noa Vrzan s ocem u centru Petrinje

 

Obrazovne ustanove koje su uključene u online susret učenika sudjeluju u programu Škola ambasador Europskog parlamenta – EPAS, koji se od 2016. godine provodi u svim državama članicama EU-a. Što je cilj ovog programa za Nacional.hr govori Andrea Čović Vidović iz Ureda Europskog parlamenta u Hrvatskoj.

“Cilj programa Škola ambasador Europskog parlamenta jest educirati srednjoškolce – naše ambasadore juniore – o europskoj parlamentarnoj demokraciji te ih naučiti kako biti aktivni građani Hrvatske, a time i Europske unije. Ambasadori seniori su pokretački motor ovog programa u svakoj srednjoj školi koja ga provodi. Radi se o nastavnicama i nastavnicima koji predano i volonterski naše mlade uče europskim vrijednostima te svemu opipljivome što Europa za nas čini. I sve to kroz inovativne i interaktivne metode kao što su igra uloga i simulacija rada zastupnika u Europskom parlamentu.”

Škola ambasador Europskog parlamenta program je u koji je u Hrvatskoj uključeno gotovo 70 srednjih škola, a diljem Europske unije na stotine. I učenici Srednje škole Petrinja vrijedno su i aktivno uključeni, no nažalost ostali su bez svoje škole. Protekla godina bila je teška i izazovna globalno, diljem Europe, a za stanovnike Zagreba i Banije još i više zbog potresa koji su ih pogodili u ožujku odnosno prosincu 2020. “Našim mladim Petrinjankama i Petrinjcima osobito su značile poruke solidarnosti koje su im stizale od njihovih kolega iz cijele Europe. Ambasadorica senior Srednje škole Petrinja Ozana Krovinović Šalić posebno nam je naglasila vrijednost ovakve simbolične podrške kroz koju su se njene učenice i učenici osjećali da nisu sami u svojoj nevolji, već i dalje dijelom velike i aktivne europske mreže”, kaže Ćović Vidović.

 

PHOTO: Ured Europskog parlamenta

 

Ured Europskog parlamenta u Hrvatskoj je, uz potporu Opće uprave za komunikaciju EP-a u Bruxellesu, početkom 2021. godine pokrenuo paneuropsku inicijativu solidarnosti za Srednju školu Petrinja. Uz moto #EPASwithPetrinja, mreža škola ambasadora Europskog parlamenta iz Hrvatske i inozemstva na različite se načine uključila u slanje pomoći i iskazivanje potpore prijateljima u Petrinji.

“Na desetke škola ambasadora iz cijele Europe poslalo je svoje poruke solidarnosti Srednjoj školi Petrinja videoporukama putem društvenih mreža, mađarske škole personalizirane razglednice iz svih mađarskih mjesta koja sudjeluju u programu, a jedna francuska strukovna škola (Lycée Martin Nadauda) svoju pomoć u ljudstvu i tehnici pri ponovnoj izgradnji školske zgrade. Početkom ožujka škole ambasadori iz Portugala, Grčke, Latvije i Rumunjske organizirali su online druženje s petrinjskim ambasadorima juniorima koje je, kako kaže ambasadorica senior Ozana Krovinović Šalić, bilo jako emotivno, ali i optimistično i produktivno: mladi iz Petrinje razmijenili su svoje ideje o budućoj suradnji sa školama iz sve četiri ove države. Ured Europskog parlamenta u Hrvatskoj raduje što će kroz još jedno virtualno druženje 22. ožujka petrinjske i zagrebačke ambasadore juniore povezati s njihovim kolegama iz Irske, Francuske i Španjolske”, poručila je Ćović Vidović.

 

Fotografija s online druženja početkom ožujka

 

Poveznica za online raspravu koju zajednički organiziraju uredi Europskog parlamenta u Hrvatskoj, Francuskoj, Irskoj te Španjolskoj:
https://zoom.us/j/96413427612?pwd=QUcwbUhCVFE2bDFGWWNEU3J5alZIZz09
(ID: 964 1342 7612  Lozinka: 898276)

 

 

Predsjednik Europskog parlamenta David Sassoli također je pozvao EPAS mrežu ustanova na solidarnost sa stradalim školama u Petrinji i Zagrebu. “Ovo je vaša prilika da pokažete koliko je učinkovita ova europska mreža. Kontaktirajte prijatelje u Hrvatskoj i pokažite im da ste uz njih. Mali, ali konkretni iskazi solidarnosti mogu puno značiti u ovim teškim vremenima. Mogu stvoriti neraskidive veze koje će olakšati povratak u izgubljeno normalno stanje. Hrvatski prijatelji, mi smo uz vas!”, poručio je predsjednik Europskog parlamenta.

 

 

Komentiraj