SOLIDARNE SUBVENCIJE: Prekinuta prometna izoliranost Sisačko-moslavačke županije

Nikola Cutuk/PIXSELL

Zajedničkom subvencijom autobusnog prijevoza, Sisačko-moslavačka županija je, u suradnji s gradovima i općinama, prekinula višemjesečnu prometnu izoliranost najudaljenijih dijelova te županije, osiguravši 160.000 kuna za naredna dva mjeseca.
Otkako su prijevoznici zbog nerentabilnosti ukinuli više autobusnih linija na području Sisačko-moslavačke županije, veliki broj stanovnika županije već je mjesecima bio prometno izoliran. To se posebno odnosi dijelove županije gdje su uglavnom staračka domaćinstva.

Sada su pak ponovo uvedene linije od Siska preko Sunje do Hrvatske Dubice, zatim linija od Siska preko pokupljanskih sela u općini Lekenik do Farkašića, te posavska linija od Siska preko Martinske Vesi do Desnog Dubrovčaka. Još je ostao neriješen problem prometnog povezivanja središta županije s najudaljenijom općinom Dvor, za što je godišnje potrebno 800.000 kuna subvencija. Na županijski javni poziv za subvencioniranje linijskog autobusnog prijevoza javile su se općine Hrvatska Dubica, Lekenik i Martinska Ves, koje također sufinanciraju taj prometni projekt.

“Problem su i zakonska ograničenja. Mnogi prijevoznici su rezervirali polaske, ali ih ništa ne obavezuje na održavanje linije. Na rentabilnim školskim linijama redovno voze, a na ostalima samo kada im to odgovara. Trebalo bi uvesti koncesije za autobusne linije s obavezom održavanja”, predlaže načelnik općine Martinska Ves, Stjepan Ivoš.

Da je prometna povezanost važna i za demografsku sliku pojedinih, posebno ruralnih krajeva, potvrdio je u ponedjeljak načelnik općine Lekenik Ivica Perović. Kako je dodao, to je jedini način koji će mladima omogućiti da ostanu živjeti u svojim naseljima.

Povratak autobusnih linija, mnogim će stanovnicima omogućiti osjetno jednostavniji dolazak na posao, u sisačku Opću bolnicu i druge županijske i državne službe u Sisku, naglasio je i župan Ivo Žinić.

[fbcomments width="100%" count="off" num="9" countmsg=""]