Soldo: “Nema dovoljno cjepiva protiv gripe”

Cjepiva protiv gripe “jednostavno nema dovoljno”, premda je Hrvatska ove godine naručila gotovo dvostruko više doza nego lani, priznala je za N1 predsjednica Hrvatske ljekarničke komore Ana Soldo.

“Bit će ljudi koji se neće moći cijepiti, jer nismo naručili dovoljno, iako je naručeno dvostruko više doza nego lani”, kazala je Soldo.

U ljekarne, koje ove godine prodaju cjepivo za građane koji ga moraju platiti, prije dva i pol tjedna stiglo je prvih pedeset tisuća doza, i one su “planule” u nekoliko dana, rekla je Soldo. “Sljedeći tjedan stiže ista količina, i to je u ljekarnama sve za ovu godinu. Proizvođači pokušavaju osigurati dodatne količine ako neka zemlja odustane, ali mislim da nećemo uspjeti”, objasnila je.

Cjepivo za gripu naručuje se od početka godine, a to je bilo vrijeme prije pandemije, pa se nije očekivao ovoliki interes. Ipak, Hrvatska je uspjela naručiti tristo tisuća doza više od lanjskih četiristo tisuća doza. “Hrvatska ljekarnička komora pokušavala je dostaviti što više u ljekarne, ali nažalost, te količine su relativno male: pedeset tisuća doza na tisuću ljekarni je malo. Osigurane su dodatne doze, ali nisam sigurna da će svi koji žele dobiti cjepivo, jer ga jednostavno nema dovoljno”, kazala je.

Nada se ipak da će nošenje maski i bolja opća higijena umanjiti intenzitet gripe ove godine, ali naglašava da se ne može znati hoće li uistinu biti tako.

Danas poslije podne HLJK trebala bi objaviti popis ljekarni u kojima će se moći kupiti cjepivo. Svatko tko to želi treba se javiti svom liječniku obiteljske medicine kako bi se predbilježio za kupnju. Imunokomprimitirani i zdravstveno ugroženi pacijenti te bolničko osoblje cijepit će se besplatno.

 

Komentiraj