Zrakoplov Solar Impulse 2, koji leti na Sunčevu energiju, preletio je u noći na subotu Kip slobode u New Yorku približavajući se kraju američkog dijela leta na putu oko svijeta koji je počeo prije više od godinu dana.

 

“To je nevjerojatno”, rekao je švicarski pilot Andre Borschberg iz aviona, preletjevši iznad osvijetljenog kipa. “Ovo je poput sna”, kazao je.

Zrakoplov je stigao u New York iz Pennsylvanije a na aerodrom Kennedy trebao je sletjeti oko 4,00 sata po lokalnom vremenu.

Put oko svijeta Solar Impulse 2 započeo je u ožujku prošle godine polijetanjem iz Abu Dabija.

Projekt promocije tehnologije koja se oslanja na čistu energiju financiraju švicarski piloti Bertrand Piccard i Andre Borschberg, koji se izmjenjuju u upravljanju zrakoplovom i nadaju da će završiti put tamo gdje su ga i započeli  – u Abu Dabiju.

Put ih je dosad odveo preko Indije, Mijanmara, Kine i Japana. Nakon New Yorka krenut će na put preko Atlantika te sletjeti u Europu, te potom krenuti dalje prema Abu Dabiju.

Zrakoplov SI2, koji leti uz pomoć Sunčeve energije iz 17 tisuća solarnih ćelija pričvršćenih na krilima dužine 72 metra (gotovo jednako dugima kao ona na Airbusu A380),  ukupno će preletjeti 35 tisuća kilometara.

Prosječna brzina leta je između 50 i 100 kilometara na sat, a prosječna visina na kojoj lete 8.500 metara.

Komentiraj