Šola: “Od najboljih atletičara svijeta možemo očekivati i svjetske rekorde”

Na ovogodišnjem izdanju Memorijala Boris Hanžeković u Zagrebu nastupit će više od 20 osvajača medalja s OI-ja u Tokiju

U četvrtak, 14. rujna, na Atletskom stadionu Mladost u Zagrebu održat će se 71. Memorijal Borisa Hanžekovića, najveće međunarodno natjecanje u Hrvatskoj. I ove godine nastupit će brojne svjetske zvijezde u nekoliko disciplina, među kojima je više od 20 osvajača medalja na nedavnim Olimpijskim igrama u Tokiju.
Više o ovogodišnjem izdanju Memorijala za Zagreb News je govorio Robert Šola, direktor mitinga.
Od ovogodišnjeg izdanja Memorijala Borisa Hanžekovića očekujemo jako puno. Standardi našeg mitinga odavno su već prepoznati u svijetu atletike, posebno među sportašima, tako da oni kad dolaze u Zagreb znaju da će ovdje uživati u svemu. Od tretmana njih kao sportaša, do uvjeta koje im omogućavamo kako na treninzima, tako i na natjecanju. Stoga ne dolazi u obzir da bilo koga od njih razočaramo, dapače, mi se trudimo stalno dizati te letvice kvalitete i sadržaja. Zagrebačka publika također jako dobro poznaje atletiku, tu publiku ne možete prevariti. Ovogodišnji miting bit će prepun velikih svjetskih zvijezda, nastupit će najmanje 20 osvajača medalja na nedavnim Igrama u Tokiju te još mnogi koji su se kroz svoje karijere penjali na najviša postolja Olimpijskih igara te svjetskih prvenstava, rekao je Šola.
Na Mitingu od domaćih zvijezda nastupit će pored Sandre Perković, Sara Kolak, olimpijska pobjednica u bacanju koplja iz Rio de Janeira, Filip Mihaljević, hrvatski rekorder u bacanju kugle, diskašica Marija Tolj i još mnogo njih, tvrdi Šola, koji su svojim radom zaslužili priliku predstaviti se atletskom svijetu na tako velikom mitingu.
Upitan koliko je Sandra Perković motivirana da pokuša disk baciti dalje od Amerikanke Valarie Allman (čiji je nastup također potvrđen) koja je pobjednica iz Tokija, odgovara: Sandra je unazad deset godina daleko najbolja diskašica svijeta. U Tokio je došla braniti dva uzastopna olimpijska zlata, a doma se vratila bez medalje. Stoga njezin motiv dotiče nebo, jer Sandra je rođena pobjednica i neće se smiriti dok se ponovno ne vrati na vrh svijeta. Pobjeda pred domaćom publikom uvijek ima dodatnu vrijednost, slađa je od mnogih drugih. Osim toga, ona će 14. rujna loviti svoju jubilarnu, 10. pobjedu na Memorijalu Borisa Hanžekovića.
Što se discipline bacanja kugle tiče, Šola je rekao da će biti jače od finala u Tokiju jer će nastupiti sva trojica osvajača medalja s nedavnog OI-ja. Oni će nastupiti večer prije na fontanama u sklopu Memorijala Ivana Ivančića.
Šola smatra kako je američki bacač Ryan Crouser vrlo izgledan kandidat za obaranje svjetskog rekorda. Ove je godine već srušio svjetski rekord, a u Zagrebu je uvijek jako motiviran i inspiriran. Lani je na fontanama bacio kuglu 22,74, što je u tom trenutku bio najbolji hitac na tlu Europe unatrag 30 godina. Ove godine je već tri puta prebacio 23 metra, a nedavno je rekao da se nada tako nešto napraviti i u Zagrebu, ispričao je Šola.
Pored toga, uzbudljiva natjecanja očekuju se u Memorijalnoj utrci Boris Hanžeković na 110 metara s preponama na kojoj će nastupati prvi, treći i četvrti s Olimpijskih igara u Tokiju, a u utrci na 100 metara svih osam prijavljenih sprintera trči ispod 10 sekundi. S obzirom na osobne rekorde nekih od njih, očekujemo čak i napad na rekord mitinga koji drži Usain Bolt s 9,85, istaknuo je Šola.
Novost ove godine je što su prvi put ulaznice za publiku stavljene u prodaju. Direktor mitinga objašnjava da su to napravili kako bi podigli razinu Mitinga. Smatra kako u Zagreb dolaze velika imena, niska velikih atletskih zvijezda i da su zaslužili da na tribinama sjede istinski atletski zaljubljenici koji će pomno i s razumijevanjem pratiti svaki njihov rezultat. Dodao je i kako su cijene za miting ovako visoke razine — Continental Tour Gold – i više nego popularne te da očekuje da će trenutačni kapacitet stadiona, a to je 3000 posjetitelja, biti popunjen.
Inače, zasluge za ovogodišnji veliki broj atletskih zvijezda na Memorijalu mogao bi se pripisati Alfonsu Jucku, novom menadžeru Mitinga. Juck je poznato ime u svijetu atletike, a ujedno je i menadžer velikog mitinga koji se održava u Ostravi u Češkoj. Kad smo krenuli tražiti novog menadžera mitinga, Juck nam je bio prvi izbor, jer je iznimno cijenjen te ga atletičari jako respektiraju. Vidljivo je to i po startnim listama ovogodišnjeg mitinga. Uvjereni smo da je to početak dugogodišnje suradnje, zaključio je Šola.

Komentiraj