Sokol: “Pokrenimo zajedničku borbu protiv raka i pokažimo da EU može doista poboljšati život građana”

Hrvatski zastupnik u Europskom parlamentu Tomislav Sokol podsjetio je kako je rak danas jedan od najvećih javno zdravstvenih problema u Europskoj uniji, u kojoj godišnje od različitih malignih bolesti umire gotovo dva milijuna ljudi. Zastrašujuće zvuče procjene stručnjaka da se čak 40 posto tih smrti moglo spriječiti preventivnim akcijama, ranijim  dijagnozama ili drugim adekvatnim mjerama.

EU na raspolaganju ima financijske i regulatorne instrumente koje može i mora usmjeriti na borbu protiv raka. Moramo raditi na boljoj implementaciji Direktive o prekograničnoj zdravstvenoj skrbi, povećati ulaganja u znanstvena istraživanja vezana uz zdravstvo te putem kohezijske politike ulagati u zdravstvenu infrastrukturu i ljude. Po prvi puta postoji politička volja i atmosfera da krenemo u zajedničku europsku borbu protiv raka. Pokažimo da EU nije birokratsko čudovište, već da može poboljšati život svojih građana,  rekao je Sokol

Na ovu temu Nacional.hr razgovarao je u Strasbourgu sa zastupnikom Sokolom.

 

Ako ova inicijativa uspije to bi bila velika stvar za hrvatske građane, posebice djecu oboljelu od raka  kojoj bi na ovaj način bila dostupna eksperimentalna liječenja i sva liječenja za koja treba čekati odobrenje HZZO-a, u bilo kojoj bolnici u EU.  Također, Hrvatska je vodeća zemlja u transplantacijskoj medicini, tako bi npr. pacijent iz Mađarske ili  Litve mogao doći na transplantaciju bubrega ili gušterače u transplantacijski centar KB Merkur ,  koji bi tako postao referentni  europski centar. Takvih bi primjera, naravno, moglo biti još jer i hrvatska medicina ima što ponuditi svojim europskim sugrađanima.  

 

 

 

 

  

Komentiraj