ŠOKANTNO Otac se slikao s granatom koja je ubila dječaka. Češki motoristi i danas na vojnom poligonu

Autor:

30.08.2016., Knin - Zajednicka vjezba hrvatske i britanske kopnene vojske SAVA STAR 16 koja se cetvrtu godinu zaredom odrzava u Hrvatskoj, a ove godine po prvi put na vojnom poligonu Crvena zemlja kod Knina. rVjezbi su nazocili Ministar obrane Josip Buljevic, nacelnik Glavnog stozera OS RH general zbora Mirko Sundov i veleposlanik Ujedinjene Kraljevine Velike Britanije i Sjeverne Irske u Republici Hrvatskoj Andrew Dalgleish. rPhoto: Dusko Jaramaz/PIXSELL

Dusko Jaramaz/PIXSELL

Zašto je češka obitelj ignorirala velika upozorenja koja su postavljena na samom ulazu u vojni poligon i bila u opasnom području – to nikome nije jasno. Na ulazu stoji šest golemih tabli s upozorenjem na opasnost. Na engleskom i hrvatskom jeziku.

Obitelj je tamo, tvrdi policija, ipak ušla. Otac se čak fotografirao s granatom koju su ponijeli sa sobom, a dječak ju je kasnije slučajno aktivirao kod Obrovca i to nakon što im se pokvario automobil.

Otac je osumnjičen za teška kaznena djela, pojašnjava glasnogovornica zadarske policije Ivana Grbin: “46-godišnjeg državljanina Češke sumnjiči se za teško kazneno djelo protiv opće sigurnosti u vezi kaznenog djela dovođenja u opasnost života i imovine općeopasnom radnjom ili sredstvom”.

TRAGEDIJA KOD OBROVCA Otac stradalog češkog dječaka pušten na slobodu. Evo i zašto

Unatoč tragediji, desetak čeških motorista i u petak je otišlo u to područje na vlastitu odgovornost. S jednim od njih razgovarala je ekipa RTL-a.

Pitali su ga je li svjestan da je riječ o opasnoj, vojnoj zoni rekao je da jest. Ali da nigdje nema zabrane prilaza niti policije, pa pretpostavlja da može normalno voziti sa svojim kolegama na vlastitu odgovornost.

Vojni poligon Josip Markić, poznatiji po svom bivšem imenu Crvena zemlja, na kojem se sve dogodilo područje je od iznimnog interesa za Hrvatsku. Vojska ga koristi za obuku. I upravo tada najstrože su mjere sigurnosti. I zabranjen je prolaz.

TRAGEDIJA KOD OBROVCA Uhićen otac dječaka poginulog u eksploziji. Objavljeni novi detalji

Nakon svake obuke, provodi se sanacija i čišćenje od ostataka eksplodiranih minsko-eksplozivnih sredstava.

S obzirom na to da je ovaj incident otvorio niz pitanja o sigurnosti i kontroli pristupa vojnim područjima, glavno je pitanje tko je za ovo kriv i treba li se ovaj prostor potpuno ograditi?

Šibensko-kninski župan Marko Jelić protiv je potpunog zagrađivanja tog objekta.

“Ja nisam za to da potpuno zatvorimo jer kad bi se to dogodilo nama bi život građanima i drugima koji dolaze sustavno turistički posjetiti najviši vrh Hrvatske, život bi postao nemoguć. Mislim da se svi trebamo držati upozorenja i obavijesti koje dobivamo i zdrave pameti, a zdrava pamet nalaže – ako vidite nešto opasno, nećete to dirati”, rekao je.

MORH ‘Žalimo zbog nezapamćene tragedije, ali upozorenja treba poštovati’

Iako je vojska nakon svakog pucanja dužna počistiti sve za sobom, svi su svjesni da je nemoguće ukloniti baš sve, s obzirom na to da je riječ o iznimno velikom području.

“Moram naglasiti da je Hrvatska sigurna zemlja, da se ovo dogodilo na području koje je označeno kao opasno kojim se može dogoditi da se pronađu zaostala ili sredstva uslijed provođenja vojnih vježbi”, poručuje glavni ravnatelj policije Nikola Milina.

U Češkoj druga priča

Izvor blizak obitelji za češke medije priča drugu priču.

“Dijete te obitelji vjerojatno je krenulo u grmlje u zahod, ne znam. Navodno je tamo našao granatu. Podigao ju je i očito htio pokazati ostalima, a dok se približavao autima, granata je eksplodirala. To je ubilo malog dječaka. Hrvatska policija to pokušava pomesti pod tepih sad prije nego počnu godišnji odmori”, tvrde sugovornici RTL-a zaštićenog identiteta.

Muškarac kojeg je policija osumnjičila kao glavnog krivca na kraju je pušten na slobodu jer je tužiteljstvo zaključilo da je tako bolje zbog ekonomičnosti postupka, pa slučaj prepušta Češkoj.

TRAGEDIJA KOD OBROVCA Uhićen otac dječaka poginulog u eksploziji. Objavljeni novi detalji

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.