Šokantna predstavka bivšeg djelatnika VSOA-e: Poručivali da će likvidirati njega i obitelj

Otkrivamo zašto predstavka koju je podnio načelnik Općine Ivankovo Marko Miličević, bivši djelatnik VSOA-e, ima političku pozadinu i zašto je šef VSOA-e i dalje nedodirljiv

Neovisni načelnik općine Ivankovo u Vukovarsko-srijemskoj županiji Marko Miličević, koji je na prethodnim lokalnim izborima osvojio 71,5 posto glasova i tako premoćno osvojio drugi mandat ispred kandidatkinje HDZ-a Branke Raić-Sudar, uputio je Vijeću za građanski nadzor sigurnosno-obavještajnih agencija Hrvatskog sabora predstavku kojom upozorava na brojne nezakonite radnje u Vojnoj sigurnosno obavještajnoj agenciji (VSOA), ali i ozbiljne prijetnje kojima mu se poručivalo da će i on i njegova obitelj biti likvidirani. Miličević, koji je i sam bio zaposlen u VSOA-i od 2009. godine do konca 2016., tvrdi da su prijetnje upućene upravo zbog njegova rada u ovoj agenciji te napominje da je već ranije bio svjedok Državnog odvjetništva i USKOK-a u aferi nezakonitog trošenja novca. Ovo saborsko tijelo on obavještava i da posjeduje niz dokumenata i drugih dokaza, kao i ‘’određene poruke’’ koje je uputio ravnatelj VSOA-a Ivica Kinder.

‘’Postoje sumnje da je VSOA provodila mjere tajnog prikupljanja podataka kojima se ograničavaju ustavna ljudska prava i temeljne slobode, slanje poruka zastrašivanja, predstavki iznošenja imena zaposlenika VSOA-e u dijelu iznošenja neistina prema meni’’, piše između ostalog Miličević u predstavci s čijim je sadržajem upoznat Nacional. Objašnjava da je, iako dragovoljac Domovinskog rata, zabrinut za sigurnost sebe i svoje obitelji, ali i Općine Ivankovo u kojoj sve više vlada nervoza i zabrinutost. Jednaku prijavu on je uputio i Ravnateljstvu policije te Državnom odvjetništvu.

Iz drugih dokumenata dostupnih Nacionalu vidljivo je da ovaj slučaj možebitno ima političku pozadinu. U jednoj od predstavci tvrdi se da je Miličevićeva ponovna kandidatura za načelnika Ivankova izazvala veliku nervozu u HDZ-u, a posebno kod ministra obrane Marija Banožića koji je u isto vrijeme predsjednik županijskog odbora te stranke, ali i formacijski nadređen ravnatelju VSOA-e Kinderu. ‘’Pomeo je ili će uskoro ‘pomesti’ sve kadrove Damira Krstičevića izuzev samog Kindera’’, piše u jednoj predstavci. Kao razlog za njegovu nedodirljivost navodi se podatak da je ravnatelj VSOA-e školski kolega premijera Andreja Plenkovića – što se demonstriralo njihovim srdačnim zagrljajem prilikom jednog protokolarnog događaja – dok je s druge strane rodbinski povezan sa savjetnikom predsjednika Zorana Milanovića, Marijanom Marekovićem.

Ministra Banožića je, tvrdi se, upravo Miličević prozvao za prijetnje stanovnicima i poduzetnicima ovog mjesta ako ondje ne pobijedi HDZ, kada im je između ostalog poručivao da u tom slučaju ne mogu računati na pomoć države i njenih institucija.

Nacional je u prethodnim tjednima ekstenzivno izvještavao o zataškavanju nezakonitosti u VSOA-i. Naime, saborski Odbor za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost na sjednici održanoj 10. ožujka jednoglasno je prihvatio izvješće o radu VSOA-a za 2020. Učinio je to usprkos vlastitoj jednoglasnoj odluci iz prosinca 2020., prema kojoj je u VSOA-i grubo prekršen zakon, ali i usprkos drugim saznanjima i službenim potvrdama da su u vojnoj sigurnosnoj službi počinjene nezakonitosti, i to u najmanje tri slučaja u posljednje tri godine. Time se Odbor koji je imao ovlasti zatražiti odgovornost ravnatelja VSOA-e Ivice Kindera, priklonio stavu premijera Andreja Plenkovića i predsjednika Republike Zorana Milanovića koji ignoriraju dokumentirana saznanja o kršenju zakona u vojnoj tajnoj službi i zasad ne pokazuju volju da sankcioniraju odgovorne za takvo postupanje. Prema informacijama Nacionala, vladajuća većina u Odboru, na sjednici održanoj iza zatvorenih vrata, postupila je prema direktivi premijera Andreja Plenkovića koji je HDZ-ovim članovima Odbora naložio da ne otvaraju pitanje ponašanja ravnatelja VSOA-a Ivice Kindera. Premijer je to učinio usprkos činjenici da su ga nadležna tijela upozorila na ozbiljno kršenje zakona u VSOA-i. No još je neobičniji podatak da ni oporbeni članovi Odbora nisu tražili odgovornost zbog kršenja zakona, pa je izvješće VSOA-e o radu za prošlu godinu prihvaćeno jednoglasno. Čak tri nadležna tijela još u prosincu prošle godine konstatirala su kako su u VSOA-i počinjene ozbiljne protuzakonitosti: Ured Vijeća za nacionalnu sigurnost (UVNS), Vijeće za građanski nadzor sigurnosnih službi te saborski Odbor za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost. Izvješća UVNS-a i Vijeća za građanski nadzor upućena su predsjedniku Vlade, predsjedniku Republike, Saboru i glavnom državnom odvjetniku.

Kinder je prekršio zakon jer je neovlašteno prisluškivao i dao tajno pratiti jednu vojnu osobu koja je prvo javno upozorila na kriminal u VSOA-i, a Kinder je posumnjao da je potom to učinio i anonimno. Umjesto da provjeri te navode, Kinder je odobrio da ga se nezakonito prisluškuje i prati, a to je upravo ono na što su hrvatski građani najosjetljiviji jer takvo ponašanje pripisuju mračnim špijunskim manirima iz nekih totalitarnih režima. Nezakonito prisluškivanje hrvatskih građana, bilo da se radi o civilima ili vojnim osobama, u više navrata je u suvremenoj hrvatskoj povijesti proizvodilo prvorazredne skandale i dovodilo do osnivanja saborskih istražnih povjerenstava. Skandali tog tipa, a Nacional ih je otkrio nekoliko, znali su odvesti i do samog državnog vrha, a čelnici službi koji su se nalazili pod takvim sumnjama u pravilu su morali odstupiti. S današnjim ravnateljem VSOA-e to ide znatno teže.

Komentiraj