Šokantna anketa za Plenkovića: HDZ i SDP osvajaju po četiri mandata na izborima za EP

Goran Stanzl/PIXSELL

Istraživanje agencije 2×1 komunikacije pokazuje veliki rast SDP-a i da bi HDZ na izborima mogao osvojiti mandat manje od očekivanog

Za razliku od većine drugih anketa koje daju veliku prednost Hrvatskoj demokratskoj zajednici, istraživanje javnog mišljenja agencije 2×1 komunikacije pokazuje da bi izbori za Europski parlament koji se održavaju 26. svibnja mogli biti vrlo neizvjesni. Nacional prvi donosi rezultate istraživanja CroElecto za travanj 2019. godine, u kojem je ispitanicima na izbor stavljen popis kandidacijskih lista za europske izbore, a po kojem su HDZ i SDP gotovo izjednačeni te bi na izborima za Europski parlament obje stranke dobile po četiri mandata.

I po ovom istraživanju vodi HDZ-ova lista predvođena Karlo Resslerom, Dubravkom Šuicom te Tomislavom Sokolom koja bi, da se ovog mjeseca održavaju izbori za Europski parlament, osvojila 24,04 posto glasova. Unatoč prvom mjestu po broju glasova, HDZ bi na izborima po anketi CroElecto dobio tek četiri mandata, što predstavlja puno lošiji rezultat nego što vladajućoj stranci previđaju druge ankete po kojima bi HDZ osvojio šest mandata. Takvi rezultati postavljaju pitanje jesu li birači napokon počeli kažnjavati HDZ za veliki broj afera koji se povezuje s tom strankom, a koje su kulminirale u posljednje vrijeme aferom SMS, aferom ministrice Gabrijele Žalac i odugovlačenjem oko rješavanja problema brodogradilišta Uljanik i 3. maj.

Pokaže li se na kraju da su rezultati ovog istraživanja točni i ako HDZ osvoji samo četiri mandata, bio bi to veliki udarac za premijera Andreja Plenkovića koji je preuzeo veliki rizik kada je na listu postavio mahom mlade i široj javnosti nepoznate političare. Unutar HDZ-a bilo je puno nezadovoljnih takvim Plenkovićevim izborom, iako mu se javno nitko nije suprotstavio. Međutim, ako HDZ na izborima doista i osvoji četiri mandata, to bi ojačalo Plenkovićeve protivnike unutar stranke i premijer bi se mogao naći u vrlo teškoj poziciji.

S druge strane, rezultat od 21 posto i četiri osvojena mandata, koliko bi osvojila SDP-ova lista predvođena Toninom Piculom i Biljanom Borzan, imao bi potpuno suprotan učinak na političku sudbinu predsjednika SDP-a Davora Bernardića. Za šefa najveće oporbene stranke ovo su ključni izbori jer njegovi protivnici čekaju da SDP na izborima doživi debakl kako bi mogli krenuti u njegovu smjenu, koju zazivaju već gotovo dvije godine. No ako SDP osvoji, jednako kao HDZ, četiri mandata, Bernardić bi se bez problema mogao prozvati i pobjednikom izbora, a njegovi protivnici više ne bi imali argumenata za smjenu. Takvi rezultati ispitivanja javnog mišljenja pokazuju i da su u pravu svi oni koji su tvrdili da je lista SDP-a puno kvalitetnija i prepoznatljivija od liste HDZ-a i da je Bernardić napravio vrlo kvalitetan posao kada je birao koga će postaviti na tu listu. Gordan Maras, kandidat SDP-a na izborima, nije želio komentirati konkretne rezultate ove ankete, ali je napomenuo kako osjeća da podrška građana SDP-u raste: „U svakodnevnom sam kontaktu s građanima i vidim da raste njihovo povjerenje, kako u mene, tako i u cijeli SDP. Rezultate ove ankete ne bih želio komentirati jer jedina anketa koja je mjerodavna i koja mene zanima jest ona 26. svibnja, kada će građani izići na birališta.“

Po istraživanju CroElecto, provedenom od 15. do 25. travnja na uzorku od 1041 ispitanika, a čija statistička pogreška iznosi +/-3 %, iza HDZ-a i SDP-a vodi se velika borba za preostala četiri mandata. Daleko iza dviju najvećih stranaka je lista Živog zida koju predvodi Tihomir Lukanić. Tu listu biralo bi 9,8 posto, dok bi Amsterdamsku koaliciju, odnosno listu HSSGLASIDSHSUPGS-Demokrati-Laburisti na čelu s Valterom Flegom, biralo 7,93 posto birača. Listu Mosta, koju nosi Božo Petrov, izabralo bi 6,77 posto, a za koaliciju Nezavisni za Hrvatsku – HSP, na čijem je prvom mjestu Bruna Esih, a posljednjem Zlatko Hasanbegović, izjasnilo se 5,02 posto birača te ta lista jedva prelazi izborni prag od pet posto. Ako u Europski parlament odlazi 12 hrvatskih zastupnika, spomenute četiri liste dobile bi svaka po jedan mandat.

Komentiraj