Šojgu: “Nema potrebe da koristimo nuklearno oružje u Ukrajini”

Ruski ministar obrane Sergej Šojgu izjavio je u utorak da Rusija nema potrebe koristiti nuklearno oružje u Ukrajini.

Tijekom govora na Moskovskoj međunarodnoj sigurnosnoj konferenciji ustvrdio je da Sjedinjene Države i Britanija planiraju ukrajinske vojne operacije te da je NATO “nekoliko puta” povećao svoje trupe u istočnoj i srednjoj Europi, prenosi Reuters.

“S vojnog gledišta, nema potrebe koristiti nuklearno oružje u Ukrajini za postizanje postavljenih ciljeva. Glavna svrha ruskog nuklearnog oružja je odvratiti nuklearni napad”, rekao je.

Šojgu je dodao da AUKUS blok Australije, Velike Britanije i SAD-a ima potencijal da se razvije u “političko-vojni savez”.

Govoreći o Novom START sporazumu, dužnosnik Kremlja također je rekao da su razgovori o produljenju ugovora “dvosmjerna ulica”, te da je situacija oko američko-ruskog sporazuma o kontroli nuklearnog naoružanja “teška”.

Dodao je da sporazum ostaje na snazi do 2026. godine. “S ruske strane obveze se ispunjavaju, deklarirane razine nosača i bojevih glava održavaju se unutar utvrđenih granica”, rekao je.

Ugovor, koji je stupio na snagu 2011., ograničava broj strateških nuklearnih bojevih glava koje SAD i Rusija mogu rasporediti, kao i raspoređivanje kopnenih i podmorničkih projektila i bombardera za njihovu isporuku.

Komentiraj