SOHR: U Siriji 101 osoba poginula u borbama režima i džihadista

Najmanje je 101 borac poginuo u zadnja 24 sata u borbama snaga sirijskog režima te džihadističkih skupina i islamističkih pobunjenika blizu pokrajine Idliba, na sjeverozapadu Sirije, objavila je u petak nevladina organizacija.

U pokrajini Idlibu koja je uglavnom u rukama džihadista, od kraja travnja raste nasilje dok režim Bašara al Asada i njegovi ruski saveznici gotovo svakodnevno bombardiraju taj sektor.

U četvrtak su džihadisti i islamistički pobunjenici poveli protunapad na režimski teritorij na sjeverozapadu pokrajine Hame koja graniči s Idlibom.

Najmanje su 53 prorežimska borca i 48 džihadista i islamističkih pobunjenika poginula u sukobima, dodaje Sirijski opservatorij za ljudska prava (SOHR).

“Ovo su najžešće borbe od početka eskalacije krajem travnja”, istaknuo je ravnatelj SOHR-a Rami Abdel Rahmane, dodajući da traje bombardiranje režima i Rusije.

Borbe se vode u blizini “kršćanskih i alavitskih područja pod kontrolom režima”, istaknuo je.

Džihadisti i pobunjenici su u protunapadu zauzeli dva sela, Tal Maleh i Jibine, dodaje SOHR.

Sirijski režim i rusko zrakoplovstvo od kraja travnja bombardiraju Idlib, ali i susjedna područja pod kontrolom džihadista u pokrajinama Hami, Alepu i Latakiji.

Sirijski režim je uz pomoć vjernih saveznika, Rusije, Irana i libanonskog Hezbollaha, oslobodio gotovo 60 posto zemlje.

Komentiraj