Spektakl Toma Cruisea u Cannesu, borbeni avioni poletjeli njemu u čast

Tom Cruise 30 godina nije bio gost filmskog festivala u Cannesu, posljednji se to puta dogodilo 1992. godine kada je prikazan film „Daleki horizonti“ u kojem je glumio s bivšom suprugom Nicole Kidman. Već dugo nije sklon ni javnim istupima i intervjuima bilo koje vrste. U srijedu, drugog dana ovogodišnjeg festivala u Cannesu, sve se to promijenilo. Povod je bila premijera filma „Top Gun: Maverick“ te nagrada za životno djelo, počasna Zlatna palma, koju mu je festival dodijelio. Sve to bilo je dovoljno da Cruise pristane u četvrtak poslijepodne na jednosatni razgovor o svojoj karijeri koji je održan u glavnoj festivalskoj dvorani.

Cruise, koji je tri puta u svojoj karijeri nominiram za Oscara, rekao je kako je filmska škola koju je prošao bila ona na snimanjima filmova. Posjećivao je svaki filmski odjeljak, razgovarao sa starijim i poznatijim glumcima o tome kako su snimali svoje filmove, insistirao je na detaljima. Nakon što se etablirao kao glumac postao je i producent. Bilo je to 1996. godine kada je producirao film „Nemoguća misija“. Silno je, kaže, želio da publika uživa u njegovim filmovima, onako kako je i on sam uživao. Zato je putovao svijetom promovirajući filmove koje bi gledao s publikom kako bi naučio nešto iz njihovih reakcija.

Poznat je po tome da ne koristi kaskadere u opasnim scenama, on je taj koji sve obavlja. Na pitanje zašto to radi odgovorio je „Nitko nikada nije pitao Genea Kellyja zašto pleše“. Priznaje i da je pohađao plesne i pjevačke tečajeve, kao što je postao i akrobatski pilot.  U svemu tome, istaknuo je, naučio je važnu lekciju. „Čak i ako doživiš neuspjeh, pokušaj nastaviti dalje i zapitaj se ‘Što sam naučio’. Uvijek je bolje pokušati nego ništa ne napraviti. Postavljaj pitanja“, izjavio je Cruise.

Kada se došlo na temu filma „Top Gun: Maverick“ čiju je kino premijeru odgađala pandemija koronavirusa, rekao je kako nikada nije pomislio prikazati taj film na nekoj od streaming platformi. „To se nikada ne bi dogodilo“, rekao je što je izazvalo ogroman pljesak publike.

Samo dva sata nakon ovog razgovora trebala je početi premijera filma u Cannesu. Kažemo „trebala je“ jer je sve kasnilo gotovo sat vremena. Razlog nije neočekivan. Naime, Cruise je poznat po tome da na premijerama svojih filmova dijeli autograme i fotografira se s gotovo svakim obožavateljem koji to od njega zatraži. A to se dogodilo i na crvenom tepihu u Cannesu. Kada je konačno došao do Thierryja Fremauxa, direktora festivala, on ga je iznenadio s dodjelom počasne Zlatne palme, što je za Cruisea bilo iznenađenje. A sve to bilo je popraćeno letom borbenih aviona iznad Cannesa koji su i na taj način odali počast filmu „Top Gun: Maverick“ i njegovom glavnom glumcu.

Komentiraj