Soeder pozvao njemačke čelnike da se udruže u borbi protiv omikrona

Utjecajni čelnik južne njemačke pokrajine Bavarske Markus Soeder pozvao je u utorak na održavanje zajedničke konferencije savezne i pokrajinskih vlada kako bi raspravili o borbi protiv širenja najnovije varijante koronavirusa, omikrona.

“Potrebna su nam jedinstvena nacionalna pravila za omikron”, kazao je Soeder u Muenchenu.

Ako više nije moguće održati sjednicu prije Božića, onda to treba napraviti odmah neposredno iza Nove godine, dodao je bavarski premijer ističući kako je omikron “definitvno zarazniji” nego delta varijanta virusa.

Po njegovim riječima, savezna i pokrajinske vlade ne trebaju tek reagirati na valove infekcije, nego i razviti svoje ideje i planove, što bi primjerice, trebalo uključiti i jedinstvenu strategiju cijepljenja.

U Bavarskoj je trenutno 87 slučajeva za koje se sumnja da je u pitanju omikron, a u 39 slučajeva zaraza omikronom je potvrđena.

Zabrinutost vezana uz novu varijantu virusa raste istodobno s opadanjem stope sedmodnevne incidencije zaraze u Njemačkoj.

Institut Robert Koch za kontrolu bolesti objavio je u utorak da je bilo 375 novih slučajeva zaraze na 100.000 stanovnika u sedmodnevnom razdoblju, što je za 14 niže nego dan ranije. Također, prije tjedan dana ta je stopa iznosila 432.

Zdravstvene vlasti u Njemačkoj objavile su u utorak da su zabilježena 30.823 nova slučaja covida-19, dok je tjedan dana prije bilo 36.059 slučajeva.

U zadnja 24 sata registrirane su 473 smrti u povezanosti s covidom, dok je prije tjedan dana bilo 399 takvih smrti.

Po podacima instituta Robert Koch, od početka pandemije Njemačka je zabilježila 6,562.429 slučajeva zaraze. Smatra se da je realno taj broj znatno veći jer mnogi slučajevi zaraze nisu registrirani.

Komentiraj