Sociologinja: “Seksualnim obrazovanjem učimo mlade da ulaze u seksualne odnose kad su oni spremni”

Sociologinja Paula Brečak u subotu je za N1 televiziju komentirala peticiju koju je pokrenuo portal Reci.hr te objasnila važnost uvođenja seksualnog obrazovanja u škole.

“Sveobuhvatno seksualno obrazovanje koje mi predlažemo uglavnom uključuje tri stavke; pouzdane i znanstveno utemeljene informacije o seksualnom i reproduktivnom zdravlju i pravima, osiguravanju da mladi imaju odgovorno ponašanje, učenje mladih da imaju pozitivan stav prema seksualnosti, rodnoj ravnopravnosti i da uvažavaju različitosti različitih seksualnih orijentacija i rodnih identiteta”, kazala je sociologinja.

Peticiju koju je pokrenuo portal Reci.hr krenula u ponedjeljak, a u pet dana prikupljeno je 11.000 potpisa, pridružilo se 19 udruga i inicijativa koji podržavaju ovu inicijativu.

“Država je dužna djeci i mladima osigurati znanja iz svih znanosti. Dužna im je osigurati i znanja i vještine koji su im potrebni za uspješno snalaženje u njihovom životu, tako i u njihovom seksualnom životu, a to ne čini”, istaknula je Paula Brečak i naglasila da se seksualno obrazovanje bavi važnim dijelom ljudske osobnosti.

Smatra da mladi koji nemaju seksualno obrazovanje reagiraju na pritisak vršnjaka, a to se odnosi i na trenutak ulaska u seksualne odnose, ali i što se tiče odnosa prema seksualnosti.

“Učimo mlade da ulaze u seksualne odnose onda kad su oni spremni. Učimo ih da ne prihvaćaju nasilje nad sobom, ali i da ga ne čine niti drugome”, objasnila je svrhu seksualnog obrazovanje te dodala da istraživanja pokazuju da mladi koji prođu kroz sustav seksualnog obrazovanja kasnije stupaju u odnose, imaju manje partnera i manje odnosa.

Komentiraj