Socijaldemokrati u Europskom parlamentu će podržati Ursulu von der Leyen

Socijaldemokrati, druga po veličini politička grupa u Europskom parlamentu, objavili su u utorak neposredno uoči glasovanja o nasljednici Jean-Calude Junckera na čelu Europske komisije da će podržati Njemicu Ursulu von der Leyen, kandidatkinju iz redova pučana.

“Podržat ćemo von der Leyen nakon odluke donesene na sastanku naše skupine”, objavila je na svom Twitter računu grupa socijaldemokrata u Europskom parlamentu (S&D). “No pozorno ćemo pratiti njen rad kako bi zajamčili da će ispunjavati obveze koje je preuzele na naš pritisak”, dodaje S&D.

Kako bi postala predsjednica Komisije, von der Leyen treba dobiti podršku apsolutne većine zastupnika u Europskom parlamentu, odnosno najmanje 374 glasa. Glasanje je tajno na papirnatim listićima te, kako su novinskim agencijama napomenuli izvori iz redova socijalista, više do četvrtine njihovih zastupnika moglo bi ignorirati preporuku o podršci kandidatkinji.

Čelnica S&D-a Iratxe García je povodom odluke o podršci Ursuli von der Leyen rekla da su “bili vrlo skeptični kada se prošlog tjedna kandidatkinja sastala s našom skupinom, no tijekom proteklih dana moramo priznati da je usvojila temeljne zahtjeve naše skupine” i “prihvaća potrebu” da se sa speciffičnim zakonskim prijedlozima suočimo s klimatskim promjenama i socijalnim pitanjima.

Nakon podrške socijaldemokrata izbor Ursule von der Leyen postao je vrlo izgledan a ishod glasovanja trebao bi biti poznat nakon 19.30 sati.

Komentiraj