Socijaldemokrati o obnovi:  “Tresao se Zagreb, obnovilo se niš’“

Davor Bernardić, zastupnik u Hrvatskom saboru i predsjednik Socijaldemokrata Grada Zagreba i Vesna Nađ, potpredsjednica Kluba zastupnika Socijaldemokrati, u srijedu, 22. ožujka 2023. godine, u Hrvatskom saboru  održali su konferenciju za medije pod nazivom  “Tresao se Zagreb, obnovilo se niš’ “.

Uvodno, Bernardić se prisjetio kako danas bilježimo točno tri godine otkad je, u jutarnjim satima, snažan potres pogodio Zagreb i okolicu i kazao kako je reakcija solidarnosti Europske unije bila promptna. No, iako je Fond solidarnosti Hrvatskoj za obnovu osigurao čak 5,1 milijarda kuna, od čega je Gradu Zagrebu na raspolaganje dano čak 2,2 milijarde kuna,  danas, na treću godišnjicu zagrebačkog potresa možemo reći da su Hrvatska i Grad Zagreb pali na ispitu.

Četiri ministra, tri zakona i niti jedna sagrađena kuća. Brojni građani zagrebačkog Podsljemena, Markuševca, Čučerja i dalje žive u razrušenim kućama i kontejnerima pored svojih kuća, a iz centra grada pola ljudi je iselilo – ustvrdio je Bernardić.

Posebno kritičan, Bernardić je bio prema Gradu Zagrebu kazavši kako je od 164 obnovljenih odgojno-obrazovnih objekata, čak 162 njih obnovila bivša Bandićeva vlast, dok je na preostala dva objekta OŠ Miroslava Krleže i OŠ Ivan Merz, gradska vlast prvo zaustavila radove, a sada s obnovom kasne godinu dana. Na još 8 objekata koji su bili ugovoreni još za vrijeme bivše vlasti i  trebali su do sada biti završeni, sada će potrajati vjerojatno i do nekoliko godina te će njihovo financiranje spasti na gradski proračun, budući da će se probiti svi rokove za povlačenje novca iz Fonda solidarnosti EU. Istaknuo je pritom da je gradonačelnik panično od ministarstva tražio da se od Europe zatraži produljenje roka, nakon čega je Europska komisija u svibnju 2022. godine, službeno i produljila rok do kraja lipnja 2023. Godine. Ali, vrijeme curi i nesposobnost dolazi do izražaja. Gradonačelnik Tomašević i Vlada Republike Hrvatske vode mrtvu trku, tko je  nesposobniji u obnovi od potresa, zaključio je Bernardić.

Vesna Nađ, u nastavku konferencije prisjetila se tragično preminule 15 godišnje djevojčice Anamarije Carević uslijed posljedica potresa, u kojem je ozlijeđeno i 27 građana. Mnogobrojni objekti blizu epicentra u Markuševcu, Čučerju, ali i u gradskim četvrtima u kojima prevladavaju stariji objekti Donji grad, Gornji Grad, Črnomerec, Maksimir ali i mnoge objekti u Brezovici i drugim četvrtima koje nisu građeni protupotresno, teško su konstrukcijski oštećeni. Novi Zagreb je upravo zbog objekata koji su građeni poslije 1970. godine, odnosno nakon potresa u Skopju, 1963. kada su zaoštrena protupotresna pravila građenja objekata, manje stradao.

“U planu za 2023. isplatit će se sve novčane naknade za konstrukcijsku obnovu i gradnju zamjenskih obiteljskih kuća po modelu samoobnove za koje zahtjev bude zaprimljen do 31. listopada 2023. Dakle, opet novac nije problem, ali će građanima problem biti naći građevinske radnike, jer su izgubili 3 godine, a da im Vlada nije pomogla da obnove svoje kuće i zgrade. Nadalje, što se tiče javnih objekata, 19 projekata zdravstva je u fazi izvođenja radova. Više zagrebačkih bolnica je u obnovi, KB SESTRE MILOSRDNICE, KB MERKUR, KBC ZAGREB, KLINIKA ZA PLUĆNE BOLESTI JORDANOVAC, KLINIKA ZA DJEČJE BOLESTI ZAGREB, a da su se počele obnavljati tijekom ove tri godine, ne bi sada patili niti pacijenti, niti medicinsko osoblje. Ovako, možemo samo misliti kakav je krkljanac u ovim bolnicama.

Nažalost, u ovakvoj situaciji našim građanima bi jedino psihijatrijske odjele trebalo ostaviti raditi u punom kapacitetu jer će im nakon ove tri godine nečinjenja Vlade u obnovi stvarno najviše trebati.

Ministar Bačić nada se da će do kraja lipnja potrošiti milijardu i tri milijuna eura, čime bi u stopostotnom iznosu iskoristili sredstva odobrena Hrvatskoj putem Fonda solidarnosti. Od tog iznosa 683 milijuna eura se odnosi na zagrebački, a 319 milijuna eura na petrinjski dio obnove. Mislimo da mu tu može pomoći samo potpredsjednik Sabora, gospodin Željko Reiner i to na molitvenom doručku.” – zaključila je Nađ.

Komentiraj

nacional banner
nacional banner