Socijaldemokrati neuobičajno oštro napali Merkel zbog Hamburga

conscience'. EPA/FELIPE TRUEBA

Svađa oko preuzimanja krivnje za sigurnosne propuste tijekom summita G20 poprimila je u utorak nove razmjere neobično oštrim napadom njemačkog ministra vanjskih poslova i dokancelara Sigmara Gabriela (Socijaldemokratska stranka Njemačke – SPD) na kancelarku Angelu Merkel (Kršćansko-demokratska unija – CDU), koju je optužio da snosi punu odgovornost za izgrede te da je summit iskoristila za samopromociju usred predizborne kampanje.

“Angela Merkel snosi punu političku odgovornost za inscenaciju i održavanje summita G20 u Hamburgu”, rekao je Gabriel u razgovoru za medijski koncern Funke.

Gabriel je kancelarku Angelu Merkel optužio da je skup iskoristila za samopromociju usred predizborne kampanje.

“Merkel se htjela predstaviti kao netko tko na globalnoj razini povlači konce. Ako nešto i ne uspije lako se krivnja može svaliti na Trumpa, Putina i Erdogana”, rekao je Gabriel. On je dodao kako je kancelarka u izbornoj godini, “lijepim fotografijama” sa summita “htjela malo ispolirati vlastiti imidž”.

“Računica je glasila: ako i dođe do izgreda i nasilja lako ćemo krivnju prebaciti na lokalne političare. U svakom slučaju Angela Merkel nikad nije kriva”, rekao je Gabriel.

Nakon izgreda demokršćani su optužili socijaldemokratskog gradonačelnika Hamburga i jednog od najistaknutijih članova SPD-a Olafa Scholza da je napravio sigurnosne propuste uoči održavanja summita te su od njega zatražili ostavku.

Istodobno su kancelarski ured i njegov šef Peter Altmeier (CDU) Scholza uzeli u zaštitu ustvrdivši kao je ured kancelarke zajedno s gradom Hamburgom organizirao summit te da prema tome svi snose odgovornost.

No Gabriel je demokršćanskoj Uniji CDU/CSU, s kojom SPD posljednjih četiri godine čini koalicijsku vladu, predbacio licemjerno ponašanje.

“S jedne strane krokodilske suze šefice CDU-a i kancelarke i njezinih bliskih suradnika i pozivanje na solidarnost sa Scholzom, uz istodobne napade na hamburškog gradonačelnika s nižih razina. To je vrhunac licemjerja”, ustvrdio je Gabriel.

Unija CDU/CSU je s ogorčenjem reagirala na Gabrielove optužbe na račun kancelarke.

“Gabrielu su pregorjeli osigurači. Ovo je prostačko dno jednog Gabriela koji se nalazi u predizbornoj kampanji u kojoj je izgubio živce”, rekao je glavni tajnik Kršćansko-socijalne unije (CSU) Andreas Scheuer u razgovoru za dnevnik Bild.

Parlamentarni izbori u Njemačkoj održavaju se 24. rujna. Prema aktualnim anketama, SPD znatno zaostaje za demokršćanskom Unijom CDU/CSU.

Komentiraj