EPA/ALEXANDER ZEMLIANICHENKO

SOČI Putin pozvao na formiranje koalicije sa Sirijom, Irakom i Kurdima u borbi protiv ISIS-a

Ruski predsjednik Vladimir Putin pozvao je u četvrtak kurdske snage da zajedno sa sirijskom i iračkom vladom formiraju koalicije u borbi protiv Islamske države, prenosi BBC. Putin je govorio na sastanku u Sočiju, a istaknuo je kako je Rusija blizu razmjene podataka o borbenim položajima u Siriji sa Zapadom.

Dodao je kako teroristička prijetnja predstavlja priliku da Rusija u Zapad rade zajedno, a to je prilika koju nisu iskoristili na kraju Hladnog rata ili nakon terorističkih napada 11. rujna. Govor kojeg je održao Putin uslijedio je nakon iznenadnog posjeta sirijskog predsjednika Bashara al-Assada Moskvi u utorak. SAD je kritizirao posjet Assada Moskvi, optužujući Putina da je pred sirijskog predsjednika stavio ‘crveni tepih’, iako je optužen da je protiv sirijskih civila koristio kemijsko oružje.

 

  • “Najvažnije je da se jedni prema drugima odnosimo kao prema saveznicima, te da budemo otvoreni i iskreni jedni s drugima”, poručio je.

 

“Moramo udružiti naše snage, vojske Sirije i Iraka sa kurdskim grupama”, rekao je Putin dodajući kako vojna pobjeda nad džihadističkom skupinom neće riješiti sve probleme u Siriji. Ali, ona bi omogućila političko rješenje kojim bi Sirijci zajedno odlučili o svojoj sudbini.

Prigovorio je Zapadu što teroriste dijeli na umjerene i ne-umjerene. “Ne možete pobijediti terorizam ako se teroristi služe kao izgovor za svrgavanje nepoželjnih režima”, objašnjava.

Putin je u Sočiju pozvao i veći angažman islamskih duhovnih vođa, kazavši kako bi ‘moralni autoritet’ pomogao u zaustavljanju širenja terorističke ideologije.

Komentiraj