HINA / Ines Novkoviæ / Zagrebaèko kazalište lutaka / mm

‘Snježna kraljica’ u petak premijerno u ZKL-u

Zagrebačko kazalište lutaka (ZKL) ulazak u Advent obilježit će u petak 2. prosinca premijerom bajke “Snježna kraljica” Hansa Christiana Andersena, koju redatelj Dario Harjaček režira kao šaroliku, zaigranu i pustolovnu priču vjernu svijetu Andersenove mašte.

“Andersenova ‘Snježna kraljica’ postala je gotovo mitski lik: prelijepa i zavodljiva, a istodobno hladna i otuđena od života. Kada ta sila prirode prodre u živote Gerde i Kaja, započet će velika pustolovina, koja će Kaja odvesti na ledeni Sjever, a Gerdu voditi kroz velike kušnje i pogibelji, od kojih će je sačuvati samo njezino iskreno srce i hrabrost da ustraje sve dok ne pronađe voljenoga prijatelja”, stoji u najavi.

Slavnoj bajci koja je sastavni dio odrastanja svakog djeteta redatelj Harjaček i autorica dramatizacije Petra Mrduljaš pristupili su želeći iz nečega što je općepoznato i puno puta viđeno napraviti novu, suvremenoj djeci zanimljivu predstavu, koja će taj veliki predložak postaviti na nove temelje.

“Ljepota rada na ‘Snježnoj kraljici’, kao što to uvijek biva s velikim predlošcima, odražava se u mogućnosti da se ono što je općepoznato, sto puta viđeno, sto puta ispričano, otkrije na novi način, da se mističnost i neuhvatljivost ove priče postavi na nove temelje”, kazao je redatelj Harjaček.

“Naš je cilj bio na najbolji mogući način ispričati priču, odvesti djecu na putovanje kroz egzotične krajolike, biti vjeran svijetu Andersenove mašte. Uz veliki trud izrodila se predstava koja svojom raskoši pokušava biti dostojna tog svijeta”, dodao je.

U otkrivanju “potpuno nove dimenzije teatra, čari stolne lutke, koja u rukama vještih animatora postaje živa na fascinantan način” pomogla mu je dramaturginja Mrduljaš, koja ističe kako je ideja bila “zadržati metafizičnost Andersenova predloška, ali ga obraditi tako da bude šarolik, zaigran i pustolovan”.

“Vjerujem da će kazališni svijet koji smo stvorili zaokupiti dječju maštu, ali možda i odrasle podsjetiti na neke životne istine koje u svakodnevici često smetnemo s uma”, kazala je Mrduljaš.

Gerda će upoznati raskošnu plejadu likova: čarobnicu u vrtu gdje caruje vječno ljeto, razbojnike u ruševnome dvorcu koji je prijete pojesti ili zatočiti kao kućnog ljubimca i neobičnu Staru Laponku s njezinim čudesnim napjevima i ritmovima, sve dok se ne nađe oči u oči sa Snježnom Kraljicom, kada će njezina ljubav prema Kaju biti stavljena na konačnu kušnju.

“Priča je to o odrastanju i prihvaćanju da je u životu jedino mijena stalna: mladost prolazi, ali prolazi i duga zima nakon koje nezaustavljivo sviće proljeće”, dodaje se u najavi.

Ulogu Gerde igra Katarina Perica Kirin, Kaja Jadran Grubišić, a Snježnu kraljicu Matija Prskalo. Ostale likove oživjeli su Andrea Baković, Marina Kostelac, Boris Mirković, Mario Mirković, Adam Skendžić i Janko Popović Volarić.

Autorica lutaka je Vesna Balabanić, a scenografkinja Vesna Režić. Izvornu glazbu skladao je Frano Đurović, a svjetlo je oblikovao Igor Matijevac.

Zagrebačko kazalište lutaka svoju najnoviju premijeru najavljuje kao središnji događaj Adventa u tome kazalištu: i ove godine, ZKL će se zaogrnuti blagdanskim ruhom te uz nagradne igre, glazbu i božićne likovne radionice ugostiti i Djeda Božićnjaka, a u središtu događanja bit će izvedbe upravo Andersenove “Snježne kraljice”, ali i “Božićne priče” Charlesa Dickensa.

“Pozornicom će prošetati i svima dragi darivatelji: Sveti Nikola i Djed Božićnjak. Kupnjom ulaznice za izvedbe vikendom gledatelji sudjeluju i u nagradnoj igri u kojoj mogu osvojiti šarmantne nagrade. Uza sve to, u prosincu svako dijete uz kupljenu ulaznicu dobiva i album za sličice s fotografijama iz ZKL-ovih predstava, a program je dopunjen i blagdanskim likovnim radionicama”, poručuju iz ZKL-a.

Komentiraj