Snježana Krpes: ‘Najmlađim Zagrepčanima izložili smo devedeset igračaka iz cijeloga svijeta’

Snježana Krpes, tajnica Saveza društava ‘Naša djeca’ Hrvatske, za Zagreb News govori o gostujućoj izložbi ‘Vremeplov dječje igre’ u Etnografskom muzeju

 

Čovječe ne ljuti se i šah bili su središte djetinjstva Snježane Krpes. Bez društvenih igra nije mogla. Još više voljela je biti zvan kuće, igrajući nogomet, rukomet ili gumi-gumi. Kao i svima, djetinjstvo joj se vrtjelo oko igre. Kao i svima, razdoblje igre je prolazno i dragocjeno sjećanje – rad ga zamjenjuje. Snježana Krpes je tajnica Saveza društava „Naša Djeca“ Hrvatske, bila je i učiteljica, a sada je postala i koautorica izložbe dječjih igračaka ne tako davne prošlosti „Vremeplov dječje igre“.

Tijekom prošlog stoljeća Savez DND Hrvatske imao je 13 volonterskih centara sa svojom specifičnom društvenom ulogom i djelatnošću. Među njima bio je i „Centar za dječju igračku i igru“ koji je djelovao od 1955. do 1967., tijekom toga sakupljajući, iz 35 zemalja svijeta, fundus od 8000 igračaka. Njih 90 izloženo je sada do druge polovice svibnja u prostoru Etnografskog Muzeja u organizaciji Snježane Krpes i Branimira Mendeša.

Mali plastični borbeni zrakoplov tako stoji spreman da ga svakog časa dijete uzme i poleti. Na njegovu repu utisnuta je jugoslavenska zastava. Ime izložbe sadrži pojam „vremeplov“ jer se radi o igračkama od 50-ih do 70-ih godina koje su proizveli vodeći proizvođači igračaka. Igračke su iz država poput Belgije, Nizozemske, Njemačke; čak su, pomoću raznih veleposlanstva, tada u Hrvatsku stigle igračke iz Japana i nekih afričkih zemalja. Sva vozila su izložena – zrak, more, cesta, tračnice. Lutke su nezaobilazan dio svjetske kulture, a pokoja životinja se može pronaći na izložbi. Iako ih je 90, fundus igračaka Saveza zaštićeno je kulturno dobro skriveno od pogleda javnosti još od kraja 80-ih kada je bio pospremljen u podrumu Saveza DND Hrvatske zbog nedostatka prostora. Istup Etnografskog muzeja da osigura prostor za barem mali dio cjelokupne zbirke pozitivan je znak za mogućnost budućeg prezentiranja cjelokupne zbirke od 8000 primjeraka.

„Uz ovu izložbu su izložene i arhivske fotografije koje prikazuju dijete u igri, kao i poruke djece odraslima na temu igre. Jedan dječak je jako slikovito napisao što je ustvari igračka: igračka je dobra za hormone, smiruje i kroz igru i igračku uvijek imaš prijatelja oko sebe. Uloga igračke je važna za cjelokupni razvoj djeteta – od psihološkog i socijalnog do senzomotoričkog. Igračkom dijete upoznaje svijet oko sebe. Prve igračke još su nastale u doba starog Egipta i antike. One su tada imitirale svijet odraslih – krave, vojni rekviziti… Svaki dan dolaze organizirane skupine djece pogledati izložbu, tako da smo je upravo za njih stvarali. Fokusirali smo se na igračke koje su rijetkost u zbirkama – metalne i mehaničke igračke te igračke za plažu“, rekla je za Zagreb News Snježana Krpes.

Komentiraj