Snježana Banović: “Takav se Superman kakav je Marin Blažević još nije rodio u povijesti hrvatskog kazališta”

Hrvatska kazališna redateljica, teatrologinja i sveučilišna profesorica Snježana Banović u intervjuu za novi broj Nacionala komentirala je stanje u hrvatskom kazalištu.

Između ostalog, govorila je o riječkom Hrvatskom narodnom kazalištu i Marinu Blaževiću protiv kojeg je počeo istupati sve veći broj umjetnika.

“Jedan čovjek drži za taoce tolik broj ljudi, zbog svoje lude ambicije da postane doživotni intendant, najveći operni redatelj, najveći savjetnik ministrice, najuspješniji autor novog kazališnog zakona. U povijesti. Pa to se ne bi usudili ni Benešić, Miletić ni Gavella ni Matković ni Paro zajedno. Takav se Superman kakav je Marin Blažević još nije rodio u povijesti hrvatskog kazališta, uz Vrgoč, naravno”, rekla je Nacionalovoj novinarki Tamari Borić Snježana Banović,.

‘Skandalom pameti’ nazvala je činjenicu ‘da jedna osoba sebi uzima tolike ovlasti i to u sprezi s ministricom, da se novi ZOK piše po njemu, da se uz sve to manipulira javnim novcem, da se postojeći zakoni zaobilaze u širokom luku kako bi se stvorili ugovori prema kojima intendanta i još neke, njegovi najbliže suradnike, čekaju lijepa radna mjesta kad im isteknu mandati’.

U međuvremenu, u srijedu je objavljeno da Blažević odlazi s mjesta indendanta riječkog HNK Ivana pl. Zajca, na vlastiti zahtjev. On je Kazališnom vijeću podnio zahtjev za prijevremeno okončanje mandata od 31. prosinca 2023., što je godinu dana prije isteka četverogodišnjem mandata koji je započeo s 1. siječnja 2021. godine. O njegovom zahtjevu raspravljati će se na sjednici Kazališnog vijeća riječkog HNK zakazanoj za 2. kolovoza, pod točkom 7.

Cijeli intervju sa Snježanom Banović pročitajte u novom broju Nacionala

[fbcomments width="100%" count="off" num="9" countmsg=""]