Milan Hovorka: “Rusija ugrožava naše zajedničke vrijednosti, moramo prestati financirati Putinov rat”

Češka preuzima predsjedanje nad Vijećem EU-a 1. srpnja, u vrlo problematičnom trenutku za Europu i svijet, usred ruske agresije na Ukrajinu. Češki veleposlanik u Republici Hrvatskoj Milan Hovorka, koji je dužnost preuzeo krajem 2021. godine za Nacional je rekao da je glavni cilj ovog češkog predsjedanja dati što veći doprinos kreiranju uvjeta za sigurnost i prosperitet Europske unije u kontekstu europskih vrijednosti kao što su sloboda, socijalna pravda, demokracija, vladavina prava i odgovornost prema okolišu.

Inflacija i energetska kriza prijete Europi, a Češka je jedna od glasnijih po pitanju prekida plinsko-naftnih veza s Rusijom.

“Energetska sigurnost je jedan od ključnih prioriteta češkog predsjedanja. Naš je cilj definitivno smanjiti i na kraju, nadam se, ukinuti europsku ovisnost o ruskim izvorima energije, odnosno o jednom autoritarnom režimu. Jer to je više od energetske krize, budući da Rusija direktno ugrožava naše zajedničke vrijednosti. EU kao cjelina preuzela je tu obvezu i vjerujem da će je ispuniti. No vi ste u pravu – realnost je takva kakva jest i ne možemo je ignorirati. Zato su i zatražena neka privremena izuzeća, ali kada govorim o Češkoj – obveza je preuzeta i mi doista želimo prekinuti tu ovisnost što brže možemo, iz niza razloga. A jedan je da mi ne želimo financirati Putinov rat. No takve se promjene ne mogu dogoditi preko noći.

Traju pregovori o plinovodu Stork II, što znači usku suradnju Češke s Poljskom. Objema državama je, kaže, stalo da se taj plan ostvari što prije, jer obje države iz tog projekta mogu mnogo dobiti.

“Moramo udružiti napore kako bismo riješili to pitanje vezano uz energetsku sigurnost. To znači izgradnju energetske infrastrukture i vjerujem da će projekt koji ste spomenuli – plinovod Stork II – obje zemlje nastaviti gurati. Osim toga, moram reći i da se Češka okreće multisektornom pristupu, odnosno – diversifikaciji energije. No diversifikacija se ne odnosi samo na izvore, već i na mjere koje smo poduzeli kako bismo ubrzali tranziciju prema obnovljivim izvorima i novim tehnologijama. Zato smo nedavno kupili udjele u plinskim terminalima u Nizozemskoj, a postigli smo dogovor i o proširenju naftovoda TAL. To je vrlo kompleksno pitanje, koje uključuje i promišljanje o našim energetskim potrebama u budućnosti. A tome definitivno moramo dodati i sektor električne energije. Zbog toga smo donijeli prilično hrabru odluku o izgradnji novog bloka postojeće nuklearne elektrane Dukovany. Mi vjerujemo da nuklearna energija igra važnu ulogu u ispunjavanju naših zelenih ciljeva. Mislim i da u Hrvatskoj postoji veliki potencijal za izgradnju više nuklearki, pa i u smislu suradnje između naših dviju zemalja na tom planu. Moram tu naglasiti da je za Češku, osobito nakon Černobila i Fukushime, sigurnost nuklearnih elektrana bila prioritet na našoj agendi. Zato smo i uspjeli dobiti vrlo visoku razinu javne potpore tim svojim planovima.

Postavlja se pitanje kako prevladati sljedeću zimu? Period tranzicije s ruske nafte i plina na nove izvore energije bit će vrlo težak.

“Mislim da moramo biti vrlo iskreni prema svojim građanima i to je upravo ono što češka vlada sada radi. Premijer Fiala obratio se naciji prošloga tjedna i bio je vrlo otvoren. Vlada je već do sada poduzela niz mjera, od kojih se neke može smatrati kratkoročnim, a učinak nekih ćemo osjetiti tek dugoročno. No cilj Vlade je pomoći ljudima i zato je nedavno donesen paket mjera koji bi trebao ublažiti posljedice inflacije i visokih cijena benzina i ostalih energenata. Vlada istovremeno provodi politiku punjenja svih skladišta plina – sada su već 60 posto puni, a cilj je napuniti ih još više. Vjerujem da ćemo prevladati krizu već sljedeće zime, a da pritom nećemo kompromitirati ekonomski potencijal zemlje”, kazao je češki veleposlanik u Republici Hrvatskoj Milan Hovorka u intervjuu za Nacional.

CIJELI INTERVJU PROČITAJTE U NOVOM BROJU NACIONALA.

Komentiraj